Naturalne spalacze tłuszczu - które działają naprawdę?
Na rynku znajdziemy niezliczenie wiele preparatów wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej. Ich producenci gwarantują niezwykłą skuteczność i każą sobie płacić średnio od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych za miesięczną kurację
Wśród dziesiątków preparatów znajdziemy zarówno takie, których działanie jest zauważalne, jak i takie, w których liczba i rodzaj użytych składników sprawia, że można wrzucić je do wora z napisem "placebo".
Okazuje się jednak, że w preparatach odchudzających często spotykamy podobne substancje, będące roślinnym wyciągiem lub syntetycznym odpowiednikiem. Co więcej, większość z nich można znaleźć w tradycyjnych produktach, które z łatwością znajdziemy w prawie każdym sklepie spożywczym.
Jednak, poza samą substancją czynną i skutecznością działania, produkt musi się charakteryzować znikomą kalorycznością - podobnie jak kapsułka - by bez obaw można było włączyć go do racjonalnego żywienia. Oto lista sześciu skutecznych, naturalnych spalaczy tłuszczu, które z powodzeniem zastąpią magiczne kapsułki.
Okazuje się, że osoby spożywające porcję kofeiny na kilkadziesiąt minut przed wysiłkiem fizycznym spalają więcej tłuszczu i mają większą motywację do prowadzenia aktywności. Nie dziwi więc fakt, że to bazowy składnik większość dostępnych obecnie preparatów odchudzająco-stymulujących.
W tradycyjnej kawie zawartość kofeiny różni się w zależności od gatunków kawowca oraz sposobu przygotowanie. W przybliżeniu wygląda to następująco:
- filiżanka espresso to około 60-80 mg kofeiny,
- szklanka rozpuszczalnej to 90-110 mg kofeiny,
- szklanka parzonej to 100-120 mg kofeiny
Jedna porcja powinna wynosić od 100 do 150 mg (w zależności od indywidualnej tolerancji). Najlepiej spożywać ją w godzinach porannych oraz na około 30-40 minut przed planowanym wysiłkiem. Jednocześnie kawy lepiej unikać w godzinach wieczornych. Nie należy również zapominać, że dodatek mleka, śmietanki czy cukru podnosi jej kaloryczność i skutecznie ogranicza wpływ samej kofeiny na spalanie tkanki tłuszczowej.
Aktywną substancją w tej niezwykle ostrej przyprawie jest kapsaicyna, często dodawana do preparatów odchudzających i... gazów pieprzowych służących do samoobrony. Spożycie kapsaicyny powoduje wzrost termogenezy organizmu i zwiększa zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej.Najnowsze badania pokazują, że kapsaicyna może pozytywnie oddziaływać na brunatną tkankę tłuszczową, co powoduje znaczące przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie utylizacji tkanki tłuszczowej. Dawka powinna mieścić się w przedziale 1/2-1 łyżeczki w ciągu dnia. Pieprz można dodawać do wszystkich posiłków, a szczególnie przedtreningowego. Inną metodą jest dodawanie niewielkiej ilości do wody z cytryną, a nawet herbaty. - kolejna przyprawa, która może pomóc z dodatkowymi kilogramami. Wspomaga metabolizmu tłuszczu, zmniejsza szybkość jego magazynowania w komórkach wątroby, może również wykazywać niewielkie działanie termogeniczne. Zawarte w niej aktywne substancje hamują wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, co przyczynia się dodatkowo do szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym. By działała skutecznie, należy spożywać około 1 łyżeczki dziennie. - Aktywną substancją są kwasy owocowe, w tym przypadku - kwas jabłkowy, stosowane również w kosmetologii. Ocet należy zaliczyć do nieco innej kategorii, sam w sobie nie przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej, ale sprawdzi się przed "nieplanowaną imprezą". Kwasy owocowe hamują bowiem wchłanianie sporej ilości tłuszczu z pożywienia.
Oznacza to, że to, co zjadamy nie dostarcza tylu kalorii, ile wynikałoby to z wyliczeń. Należy pamiętać, że tego rodzaju "suplementy" powinny być stosowane jedynie w sytuacji awaryjnej, przed nieplanowanym, tłustym posiłkiem, najlepiej wówczas spożyć lekką, zieloną sałatkę z 1 łyżką octu jabłkowego. Stosowany reglanie w dużych ilościach zahamuje wchłanianie nie tylko tłuszczu, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i może przyczynić się do kłopotów trawiennych zdrowotnych. Aktywne substancje zawarte w tej przyprawie stabilizują poziom insuliny, jednego z kluczowych hormonów, odpowiadających za metabolizm węglowodanów. Wyciągi z cynamonu są bardzo często dodawana do licznych suplementów odchudzających. W praktyce już 1 łyżeczka cynamonu dziennie, spożywana regularnie jako dodatek do posiłków czy kawy pomoże zmniejszyć apetyt na słodkie i zlikwiduje napady wilczego głodu. Wyciągi z cynamonu znajdziemy w licznych preparatach. O korzystnym wpływie na odchudzanie zielonego naparu słyszał chyba każdy. Okazuje się, że zawarte w niej substancje aktywne - epigalokatechiny - mogą hamować apetyt, przyspieszać metabolizm, zwiększać termogenezę, hamować odkładanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie nasilać spalanie tej, którą organizm już posiada. Całkiem niedawno naukowcy odkryli również, że zielona herbata hamuje nieco wchłanianie tłuszczu z pożywienia w przewodzie pokarmowym!
Jest bezpieczna dla osób z problemami sercowymi, nie podnosi ciśnienia tętniczego, więc może okazać się alternatywą dla kofeiny.
Zawartość epigalokatechin w zielonej herbacie jest różna, w zależności od odmiany. By czerpać z tych pozytywnych właściwości najlepiej regularnie wypijać kilka filiżanek dziennie.
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook
Te potrawy spalają tłuszcz! Sprawdź!