Najlepszy olej uniwersalny
Jeśli nie zamierzasz mieć w kawalerskiej kuchni baterii butelek z olejami, zobacz, który sprawdzi się najlepiej jako uniwersalny.
Im wyższa temperatura dymienia, tym kwasy tłuszczowe zawarte w oleju są odporniejsze na rozkład. Po przekroczeniu tego progu tłuszcz zaczyna też dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach, co obniża walory smakowe potrawy. Obróbka kulinarna żywności przebiega zazwyczaj w temp. 180o C. Niestety, nawet w tej temperaturze nieuniknione jest utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecnych w olejach
steroli. Najbardziej podatne na utlenianie są oleje o wysokiej zawartości kwasów omega-3, a najmniej - o wysokiej zawartości kwasu oleinowego (oliwa z oliwek).
Witamina E, a zwłaszcza alfa- tokoferol, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Szczególnie ważna jest ona dla palaczy, ponieważ neutralizuje skutki wdychania dymu tytoniowego.
Optymalne proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynoszą 4-5:1. Nadmiar kwasów omega-6 występujący w olejach roślinnych powoduje "inaktywację kwasów omega-3. Nie ma olejów o optymalnych
dla zdrowia proporcjach. W olejach słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron głównym składnikiem jest kwas omega-6. Dobrym źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany i rzepakowy. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w/w oleje nie nadają się do obróbki termicznej.
Wprawdzie jej temperatura dymienia nie jest oszałamiająca, ale do dłuższego smażenia zawsze możesz użyć smalcu. Za to obecność antyoksydantów oraz wysoka zawartość kwasu oleinowego (mniej podatnego na utlenianie) zapewniły jej pewne miejsce w Twojej kuchni, gdy tego miejsca na półkach brakuje. Jeśli szukasz oliwy "do wszystkiego", to wybierz właśnie tę.