Co jeść, aby zachować zdrowy uśmiech

Dobrze dobrana i zbilansowana dieta, wraz z odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami u stomatologa, jest kluczowa dla utrzymania zdrowych i białych zębów. Czego nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie, aby dłużej cieszyć się pięknym uśmiechem?

Wśród produktów, które powinny się znaleźć w codziennym menu nie może zabraknąć przetworów mlecznych. Jak wyjaśnia dr Adrianna Badora, zbawienny wpływ na nasze zęby ma wapń, który jest niezbędnym minerałem budulcowym, odpowiadającym za strukturę zębów. Dlatego też warto spożywać takie produkty jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka.

- Niedobór wapnia może być natomiast poważnym problemem, objawiającym się częstymi złamaniami, kruchością i próchnicą zębów. Z tego powodu, osoby uczulone na białko mleka krowiego, powinny regularnie stosować suplementy diety dostarczające wapń, lub pić mleko kozie, które również zawiera duże ilości wapnia. Innym bogatym źródłem wapnia są ryby spożywane wraz z ośćmi - szprotki i sardynki - tłumaczy lek. stom. Adrianna Badora.

Kolejnym istotnym składnikiem jest witamina D. Dzięki niej wapń jest lepiej wchłaniany do organizmu, budując w ten sposób pełnowartościową tkankę zęba. Jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela.

Reklama

- Witamina D ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości, ponieważ reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Osoby lubiące długo przebywać na słońcu, powinna z kolei ucieszyć wiadomość, że witamina D jest także syntezowana w organizmie pod wpływem promieni słonecznych - tłumaczy specjalistka.

Brokuły z kolei są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10, który wpływa na procesy energetyczne w organizmie. Zwiększa odporność organizmu, wpływa na kondycję przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodującymi groźną chorobę - paradontozę, na którą według szacunków może cierpieć nawet 70 proc. osób w podeszłym wieku.

- Brokuły zawierają także spore ilości wapnia, zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych i chronią przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, że dla optymalnych wartości odżywczych brokułów, nie należy gotować dłużej niż pięć minut, do czasu, kiedy są jaskrawo zielone - wyjaśnia stomatolog.

Jak dowiodły badania, spożywanie, a zwłaszcza żucie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Co ciekawe, zależność ta nie występuje po spożyciu innego nabiału - mleka czy jogurtu. Żółty ser zawiera także difosforany, wykorzystywane często do produkcji past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego niekorzystnemu działaniu kwasów.

Choć truskawki nigdy nie zastąpią profesjonalnego wybielania w gabinecie i nie zapewnią uśmiechu jak z reklamy, to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym z podstawowych składników past wybielających. Chcąc mieć zdrowe zęby, truskawki warto jeść jak najczęściej, ponieważ poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zapaleniach jamy ustnej. Te smaczne owoce, skutecznie oczyszczają miejsca chorobowe zmienione, a także posiadają liczne właściwości regenerujące.

Obok brokułów i truskawek na warzywno-owocowej liście powinna znaleźć się również surowa marchew. Bogata w witaminę A marchew, wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ponieważ świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, pomagając tym samym w walce z kamieniem nazębnym.

Specjaliści polecają również spożywanie kiwi i grejpfrutów. Są ona bogatym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna za stan dziąseł, zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych i ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Zielona herbata - w jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, zapewnia niezbędna dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole, substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.

- Osoby chcące zachować piękny uśmiech na wiele lat, poza odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami kontrolnymi u stomatologa, powinny pamiętać o prawidłowej diecie, zawierającej odpowiednie ilości witamin oraz składników ułatwiających ich wchłanianie. W celu zachowania zdrowych zębów konieczne jest również ograniczenie spożycia niektórych produktów, głównie cukrów będących najlepszym medium dla kwasów uszkadzających szkliwo i prowadzących do ubytków w tkance zęba. Nie przesadzajmy także ze spożyciem produktów utrudniających przyswajanie wapnia. Może do tego doprowadzić między innymi nadmiar białka zwierzęcego, występującego w wędlinie czy mięsie - mówi lek. stom. Adrianna Badora z Centrum Implantologii i Ortodoncji w Brennej.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy