Czego nie jadać, aby cieszyć się śnieżnobiałym uśmiechem?

Dbając o piękny uśmiech warto unikać kawy i czerwonego wina. Są jednak produkty, które zapewniają tę upragnioną biel. Jeśli zatem zależy nam na perłowym uśmiechu w codziennej diecie warto uwzględnić m.in.: jabłka, brokuły, szpinak i sery.

- Owoce i warzywa, które wymagają żucia, działają jak szczoteczki do zębów i czyszczą powierzchnię zębów. Zatem jabłka, marchew, kalafior, fasola szparagowa czy seler - są to produkty, po które warto sięgać.

Co więcej, produkty chrupiące, które wymagają żucia dodatkowo stymulują masaż dziąseł, co dodatkowo pobudza przepływ krwi- wyjaśnia Zybutz i zachęca również do wzbogacenia tej listy o owoce cytrusowe i truskawki.

Jeśli staramy się uniknąć przebarwień na zębach, warto codzienne menu wzbogacić o sałaty, szpinak czy brokuły. Co więcej, warzywa bogate w błonnik działają zbawiennie na zdrowie naszych dziąseł.

Reklama

- W diecie "wybielającej" zęby nie może również zabraknąć produktów o wysokiej zawartości wapnia i fosforu, które sprzyjają remineralizacji szkliwa.

Dlatego też zaleca się spożycie produktów mlecznych. Zalecam również spożywanie dużej ilości wody - podkreśla stomatolog.

Specjalista zwraca uwagę, że stomatologiczna "czarna lista" nie ogranicza się wyłącznie do kawy, herbaty i wina, wpisuje na nią również takie owoce jak jeżyny i jagody, granaty, sos curry i sos sojowy i wszystko produkty, które zawierają sztuczne barwniki.

-Mówiąc o takiej diecie należy być racjonalistą i pamiętać o tym, że nic nie zastąpi podstawowej higieny jamy ustnej. Dokładne szczotkowanie i płukanie zębów po posiłku to podstawa, której nie zastąpi żadna dieta - dodaje ekspert.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy