Jak utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe w trakcie izolacji?

Zdrowa dieta powinna opierać się na naturalnych produktach, a posiłki najlepiej jeść w równych odstępach czasowych /©123RF/PICSEL
Reklama

Jednym ze skutków społecznej izolacji jest zmiana naszych żywieniowych przyzwyczajeń. Jemy z reguły więcej i częściej, mamy też ochotę na kaloryczne przekąski. A do tego znacznie mniej się ruszamy. Jak ustrzec się przed negatywnym wpływem społecznej izolacji na nasze zdrowie? Eksperci podpowiadają, co zrobić, by utrzymać zdrowe nawyki bez ogromnych wyrzeczeń.

"Aby przetrwać, potrzebujemy wszystkich trzech makroskładników" - podkreśla dietetyk Robin Foroutan. Podkreśla, że ich zrównoważenie jest również konieczne dla zachowania smukłej sylwetki.

"Węglowodany są preferowanym przez nasz organizm źródłem energii" - dodaje dietetyk. Podkreśla, że wybierając ich źródła warto sięgać po warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i strączki. Niestety węglowodany wciąż są tą grupą, która cieszy się złą sławą i często to właśnie z nich rezygnujemy lub znacznie je ograniczamy myśląc o smukłej sylwetce. Jak podkreśla dietetyk Kristen Smith węglowodany, węglowodanom nierówne.

Reklama

"Wybór produktów pełnoziarnistych oferuje większe korzyści zdrowotne i więcej sytości niż te na bazie białej mąki. Staraj się wybierać różne produkty pełnoziarniste i włączaj do swojej diety umiarkowane porcje owoców i warzyw skrobiowych" - wskazuje. Z taką samą rozwagą i uważnością należy wybierać źródła białka. Aby poprawić kondycję serca, Smith radzi wzbogacić dietę o chude mięsa, ryby, strączki i jajka. Całość wzbogacają tłuszcze, których również nie należy się bać. Te są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy mózgu. Zatem takie ich źródła jak ryby, orzechy, nasiona, awokado, sprawdzą się idealnie jako zdrowy dodatek do codziennej diety.

Oczywiście nie ma jednego uniwersalnego wzoru na proporcje makroskładników względem siebie, jest to kwestia indywidualna. "Będą się one różnić w zależności od aktualnego stanu zdrowia i celów, które starasz się osiągnąć" - wskazuje Robin Foroutan. "Jeśli próbujesz schudnąć, zbudować mięśnie, biegać w maratonie lub leczyć kontuzję, ten stosunek będzie inny" - dodaje.

"Kluczem do długoterminowego sukcesu jest dokonywanie przemyślanych wyborów, które zapewniają odpowiednie profile makro- i mikroelementów" - podkreśla Smith. Podkreśla istotę bilansowania diety, a nie wykluczania poszczególnych grup składników. "Zazwyczaj diety, które eliminują lub drastycznie zmniejszają całą grupę np. węglowodanów, nie są skuteczne na dłuższą metę. Można odnieść sukces z utratą masy ciała przy tego rodzaju interwencjach dietetycznych w krótkim okresie, jednak zazwyczaj nie można utrzymać efektu. Co więcej, stosowanie takich diet przez dłuższy czas może prowadzić do poważnych niedoborów" - ostrzega dietetyk.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy