Mleczna droga

Nie każdy lubi mleko, nie każdy też je trawi. Ocenia się, że około 30 proc. dorosłych nie ma enzymu, który pozwala rozłożyć zawartą w mleku laktozę.

Po czym to poznać? Jeżeli nie masz enzymu, po wypiciu szklanki mleka niemal natychmiast masz sensacje żołądkowe, możesz też zareagować wysypką lub bólem głowy.

Ale jeżeli nie zauważasz u siebie tych objawów, staraj się wypijać dwie szklanki chudego mleka dziennie. Już Hipokrates nazywał mleko najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Zobacz, co takiego cennego jest w mleku i dlaczego warto pić ten śnieżnobiały napój.

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W mleku są też witaminy A, D, E i K. Witamina D jest niezbędna w procesie przyswajania wapnia. Witamina A i E jako silne przeciwutleniacze chronią nas przed rakiem, a K jest niezbędna, by utrzymać krzepliwość krwi.

Reklama

Wapń nie tylko wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie, ale w połączeniu z fosforem obniża też poziom złego cholesterolu (HDL).

Laktoza to cukier mleczny - składnik dostarczający szybkiej energii. Ułatwia wchłanianie wapnia.

Białko zawarte w mleku jest drugim po białku z jajek najwartościowszym białkiem zwierzęcym. Wystarczy wypić litr mleka, by pokryć zapotrzebowanie człowieka na niezbędne aminokwasy.

Men's Health
Dowiedz się więcej na temat: mleko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy