Raw food - ostra dieta prawdziwego faceta

Raw food, czyli "surowa dieta" to jedna ze zdrowych propozycji oczyszczenia organizmu z toksyn. Nieprzetworzone produkty roślinne są lekkostrawne i wysokoenergetyczne, mogą więc pomóc zwalczyć jesienne złe samopoczucie, zapewniają dietetycy.

Uczucie przemęczenia, bóle głowy, obniżenie sprawności psychofizycznej czy spowolnione trawienie to tylko niektóre z sygnałów, jakie wysyła organizm, który potrzebuje oczyszczenia z toksyn. Wystarczy odpowiednia dieta, by zaradzić dolegliwościom, które nasilają się zwłaszcza jesienią.

- Nagromadzenie toksycznych związków w organizmie zaburza jego wewnętrzną równowagę, co bardzo często przekłada się na złe samopoczucie czy choroby skóry. Do jednej z metod oczyszczania, czyli działania mającego na celu przyspieszenie eliminacji toksyn z organizmu, należą np. diety owocowo-warzywne. Raw food może więc być traktowany jako forma jesiennego detoksu. Posiłki przygotowane według zasad diety witariańskiej są niskotłuszczowe, bezglutenowe i niskosolne, a do tego wysokoenergetyczne - tłumaczy Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia.

Reklama

Dieta raw food zwana też witariańską opiera się na idei wykluczającej termiczną obróbkę kulinarną. Polega na spożywaniu produktów roślinnych, które w minimum 70 proc. są surowe i przygotowywane w temperaturze nie wyższej niż 42 stopnie Celsjusza.

Dzięki temu dania przygotowane bez pieczenia, smażenia, gotowania i wędzenia są w 100 procentach naturalne oraz bogate w mikroelementy, naturalne enzymy, białka i witaminy. Dieta ta jest szczególnie bogata w błonnik, kwas foliowy, potas i witaminę C. Świeże warzywa i owoce są również doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki.

Jesień jest okresem pierwszych zbiorów młodej brukselki, cykorii, dyni czy jarmużu. W tym czasie nie brakuje także takich warzyw jak: bakłażan, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pietruszka, papryka, pomidory, pory czy rzodkiewka. Z owoców królują brzoskwinie, jeżyny, maliny, porzeczki, gruszki, jabłka oraz śliwki.

Wykorzystując te sezonowe produkty, można przygotować bogate w witaminy surówki i sałatki czy świeżo wyciskane soki - proponuje ekspert i przekonuje, że zwolennicy diety witariańskiej mogą się cieszyć świeżymi sezonowymi produktami przez cały rok.

Najpopularniejszym raw foodowym daniem są oczywiście sałatki i surówki przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców oraz świeżo wyciskane soki. Posiłki, inspirowane surową dietą mogą być spożywane zarówno na zimno albo podgrzewane, dlatego niektórzy określają dietę raw jako "gotowanie słońcem".

Trzeba jednak pamiętać też o drugiej stronie diety witariańskiej. Nie wszystkie substancje są lepiej przyswajane przez organizm w surowej postaci. U osób, które jedzą wyłącznie produkty roślinne istnieje duże ryzyko wystąpienia niedoborów składników mineralnych: wapnia, cynku, selenu i żelaza oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12, której jedynym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.

- Stosowanie nieodpowiednio zbilansowanej diety może prowadzić także do powstania schorzeń, wynikających z niedoboru składników pokarmowych. Dlatego najlepiej stosować zasadę złotego środka. Bez odpowiedniej wiedzy możemy bowiem znacznie osłabić swój organizm. Na surową dietę nie powinny decydować się kobiety w ciąży, chorzy na cukrzycę, anemię, osteoporozę czy osoby z niedowagą lub alergiami pokarmowymi. Może być ona natomiast skuteczna podczas łagodzenia pierwszej fazy objawów schorzeń reumatologicznych - przypomina Piskała.

Najlepiej jest zatem wprowadzić do codziennej diety elementy raw food, lub potraktować ją jako kurację oczyszczającą, po której powoli wprowadzane będą inne składniki i produkty. Najważniejsze to pamiętać, że warzyw i owoców w menu nigdy za dużo.

Więcej o witarianizmie + sprawdzone przepisy


PAP life
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy