Reklama

Niezbędny sprzęt AGD

Choć możesz sobie wyobrazić życie bez szeregu różnych urządzeń, to z pewnością na tej liście nie znajdzie się lodówka. Nawet niewielka jest po prostu niezbędnym elementem kuchni, czy nawet hotelowych pokoi, a w wersji turystycznej także samochodów. Najważniejszym aspektem jest oczywiście to, że warunki chłodnicze pozwalają przechowywać bezpiecznie jedzenie, a także na przykład leki. W efekcie dłużej zachowują świeżość i nie będą nam szkodzić. W szeregu różnych urządzeń znaleźć można nowoczesne funkcje. Na rynku jest coraz więcej dużych modeli, bo zmieniły się zwyczaje zakupowe i styl życia. Z drugiej strony także w kuchniach mamy więcej miejsca, więc bez problemu można dopasować lodówkę do swoich indywidualnych potrzeb.

Jak wybrać lodówkę?

Przy wyborze konkretnego modelu lodówki warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jej energooszczędność, moc oraz funkcjonalne rozwiązania, które będą sprawdzać się na co dzień. W wielu urządzeniach będziemy mogli znaleźć również niezwykłe dodatki takie jak na przykład tablet. Poza tym przy wyborze warto wziąć pod uwagę także zmieniające się potrzeby rodziny. Lodówkę kupuje się na lata i jej jakość jest bardzo istotna. Dlatego nie zawsze opłaca się na niej oszczędzać. Wiele osób kieruje się także marką, dostępną dla profesjonalistów i ceną części zamiennych. A to niezwykle ważny argument. Z drugiej strony na rynku jest tak dużo mniejszych oraz większych lodówek. Można się w tym wszystkim pogubić.

Reklama

Lodówka dostosowana do potrzeb

Każdy zakup urządzenia do domu powinien doskonale wpisywać się w oczekiwania, a także w ilość miejsca, jakim dysponujemy. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę wymiary - szczególnie jeśli ma to być lodówka do zabudowy. Oczywiście modele wolnostojące też muszą się w danej przestrzeni kuchni, we wnęce czy też między meblami zmieścić. Poza szerokością, warto więc też pamiętać o wysokości urządzenia. W zależności od tego, gdzie będzie ono umieszczone, powinno się już określić na przykład kierunek otwierania drzwi. Na rynku znaleźć można modele do zabudowy i te wolnostojące. Mogą one się różnić nie tylko wykończeniem, ale także parametrami. Niezmiennie, rodzaj urządzenia wybiera się już na etapie projektowania kuchni i zazwyczaj z tego układu się nie rezygnuje. Lodówki wolnostojące powinny natomiast pasować do aranżacji kuchni. Po inne modele powinniśmy sięgać w stylizacjach nowoczesnych, a zdecydowanie inne będą pasować do wnętrz rustykalnych, vintage czy retro. W sklepach jest bardzo dużo możliwości i bez problemu można stworzyć niezwykły wystrój wybierając odpowiednie fronty kuchenne oraz urządzenia i dodatki, jak na przykład kafelki czy też baterie.

Przechodząc do sedna, najważniejszym aspektem jaki musimy wziąć pod uwagę, jest wielkość lodówki. I choć musi ona zmieścić się w kuchni, to również powinna zaspokajać nasze potrzeby. Warto więc dopasować rozwiązanie do liczby domowników, trybu życia, ilości przechowywanej na co dzień żywności. Wiele osób decyduje się na dwudrzwiową lodówkę z większym zamrażalnikiem, innym w zupełności wystarczy model standardowy. Warto również się przyjrzeć półkami, szufladą i pojemnikom, bo ułatwiają przechowywanie.

Ważne parametry

Nie możemy również zapominać o tym, że jak wszystkie urządzenia także lodówka ma określoną moc. To przekłada się na pobór energii. Co istotne, sam sprzęt działa przecież 24 godziny na dobę, więc klasa energooszczędności będzie miała realne przełożenie na wysokość rachunków za prąd oraz oczywiście ochronę środowiska naturalnego. Trzeba przy tym pamiętać, że im bardziej energooszczędna lodówka, tym będzie ona droższa, ale warto inwestycję dokładnie skalkulować, bo po kilku latach może się okazać, że zaoszczędziliśmy. To ważne, bo ceny prądu są coraz wyższe. Najczęściej roczne zużycie energii w przypadku lodówki waha między 100 a 500 kWh. Przy urządzeniach klasy A++ można zaoszczędzić nawet 45% energii w porównaniu z modelami klasy A. Istotnym aspektem będzie również ilość agregatów. W nowoczesnych lodówkach najczęściej są dwa - dla części chłodzącej i mrożącej, mają osobne regulatory temperatury i mogą działać niezależnie od siebie. A to się po prostu opłaca.

Przydają się również funkcje takie jak na przykład opcja No Frost. To "must have" nowoczesnych urządzeń, które polega na tym, że utrzymywany jest odpowiedni poziom wilgotności, a tym samym nie osadza się szron. Tym samym łatwiej utrzymać czystość i nie trzeba rozmrażać urządzenia. System stwarza również  lepszy klimat do przechowywania żywności. Mięso czy ryby dłużej pozostają świeże, ponieważ środowisko No Frost zapobiega rozwojowi bakterii. Dodatkowo, producenci mogą wyposażyć lodówki w kostkarki do lodu czy dystrybutory wody, a także specjalne szuflady, które przedłużają świeżość produktów. Bardzo często lodówki mają osobne pojemniki do przechowywania mięsa - dzięki ostrożnemu chłodzeniu dłużej utrzymuje się świeżość i poprawia smak. Komora 0 stopni będzie idealna do przechowywania mięsa, ryb, owoców morza, serów i wędlin. To także świetne miejsce dla produktów o krótkim czasie przydatności do spożycia. Doskonale sprawdzają się filtry antybakteryjne oraz aktywne generatory jonów.

Wasze komentarze
No hate

Wyrażaj emocje pomagając!

Grupa Interia.pl przeciwstawia się niestosownym i nasyconym nienawiścią komentarzom. Nie zgadzamy się także na szerzenie dezinformacji.

Zachęcamy natomiast do dzielenia się dobrem i wspierania akcji „Fundacja Polsat Dzieciom Ukrainy” na rzecz najmłodszych dotkniętych tragedią wojny. Prosimy o przelewy z dopiskiem „Dzieciom Ukrainy” na konto: ().

Możliwe są również płatności online i przekazywanie wsparcia materialnego. Więcej informacji na stronie: Fundacja Polsat Dzieciom Ukrainy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy