Tak wygląda pierwsza kosmiczna rzodkiewka. Astronauci wyhodowali ją na orbicie [FILM]

Na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znajduje się orbitalny ogródek, w którym astronauci od kilku lat eksperymentują z uprawą najróżniejszych warzyw i owoców. Nie jest to proste zadanie.

Musimy pamiętać, że kosmiczny dom znajduje się na ziemskiej orbicie, ok. 400 kilometrów ponad naszymi głowami. Panują tam warunki mikrograwitacji, więc reakcje chemiczne przebiegają tam często w zupełnie inny sposób, niż na powierzchni Ziemi. Hodowla warzyw czy owoców, które można wykorzystać jako element diety mieszkańców Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie jest prostym zadaniem.

Jeśli poważnie myślimy o staniu się cywilizacją międzyplanetarną i kolonizacji Księżyca i Marsa, to musimy opracować technologie, które pozwolą nam na łatwą produkcję świeżej żywności na potrzeby normalnego funkcjonowania astronautów. Od kilku lat eksperymenty z kosmicznymi ogródkami realizowane są na pokładzie kosmicznego domu. Najpierw udało się tam z powodzeniem wyhodować sałatę, a teraz rzodkiew.

Reklama

W projekt Plant Habitat-02 zaangażowana jest amerykańska astronautka Kate Rubins, która od października bieżącego roku przebywa w kosmicznym domu. Na co dzień zajmuje się ona tam kosmicznym ogródkiem oraz eksperymentami związanymi z sekwencjonowaniem DNA, opracowaniem szczepionek mRNA czy modyfikacjami genetycznymi.

Rubins kilka dni temu pochwaliła się owocami, a w zasadzie warzywami swojej ciężkiej pracy. Astronautka wyhodowała aż 20 sztuk rzodkiewek. Wszystkie zostały już spakowane i zamrożone w specjalnych mobilnych chłodniach. W kwietniu przyszłego roku powrócą wraz z nią na Ziemię i trafią do laboratoriów NASA, gdzie zostaną poddane dalszym testom. Naukowcy sprawdzą ich smak, zapach i wartości odżywcze, a także porównają je z grupą kontrolną, która została wyhodowana na Ziemi. Wtedy powinniśmy dowiedzieć się, czy występują pomiędzy nimi jakieś istotne różnice.

Co ciekawe, dwa lata temu podobne eksperymenty z uprawą warzyw wykonali Chińczycy na pokładzie swojego lądownika Chang'e-4, który pojawił się na niewidocznej z Ziemi powierzchni Księżyca. Naukowcy informowali o sukcesie w hodowli rzepaku, bawełny, rzodkiewnika pospolitego i ziemniaków. W laboratorium i mini-ogródku księżycowej biosfery, czyli tak naprawdę specjalnym pojemniku, znajdowały się jedwabniki i muszki owocówki. Ich zadaniem było żywienie się m.in. drożdżami i emitowanie dwutlenku węgla, który był pobierany przez rośliny.

Źródło: GeekWeek.pl/NASA / Fot. NASA

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama