Dzięki kanapce stracisz wagę

Mistrz przekąsek Kubuś Puchatek miał jednak rację, serwując małe co nieco. Większość diet traktuje podjadanie między posiłkami za błąd. Zachęcam jednak, aby przekąski traktować jako coś wręcz przeciwnego - klucz do dietetycznego sukcesu. Zwłaszcza, że Polacy uwielbiają kanapki.

Na polskich stołach królują kanapki. Takie są wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown - według danych 95 proc. Polaków ma zwyczaj spożywania ich raz dziennie.

Badania wskazują, że 82 proc. badanych je kanapki na śniadanie, 29 proc. osób - na drugie śniadanie, a 14 proc. - jako przekąskę między posiłkami.

Jak widać niezbyt wielu badanych decyduje się na zjedzenie kanapki, jako przekąski między posiłkami, a to jest bardzo dobre rozwiązanie, aby móc utrzymać szczupłą sylwetkę dłużej. A przede wszystkim, aby jeść zdrowo.

Reklama

Sekret zdrowego podjadania tkwi w tym, by robić to we właściwym czasie: około 2 godziny przed kolejnym dużym posiłkiem. W ten sposób zaspokoisz głód w wystarczającym stopniu, aby nie poczuć ssania w żołądku, zanim siądziesz do porządnego obiadu lub kolacji.

Co jeść, aby wspomóc odchudzanie? Oto jedna z propozycji lekkiej przekąski:

Składniki:

1 pomidor malinowy

2 kromki chleba

pęczek świeżej bazylii

kilka orzechów włoskich

1 ząbek czosnku

50 gramów startego parmezanu

100 ml oliwy

sok z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bazylię, pokrojony czosnek i podprażane orzechy wrzucamy do blendera. Miksujemy dolewając stopniowo oliwę i przyprawy. Dodajemy ser, sok z cytryny i resztę oliwy. Następnie nakładamy na chleb, układamy pomidora i gotowe.

INTERIA/materiały prasowe sieci Biedronka

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama