Fit deser: Ciasto dyniowe

Z dyni można zrobić wiele wspaniałych dań, od kremów, przez sałatki na deserach kończąc. Te ostatnie, szczególnie w postaci ciast na bazie dyni, zyskują coraz więcej zwolenników. Co więcej, jeśli użyjemy odpowiednich składników, deser będzie znakomitym elementem zdrowej diety.


Zwykle do ciasta poza samą dynią należy dodać również mąkę, jednak zamiast typowej pszennej, warto sięgnąć po tę z pełnego ziarna, dzięki temu energia z węglowodanów będzie uwalniana stopniowo, a ryzyko odkładania dodatkowych kilogramów będzie znacznie mniejsze.

Jednak same węglowodany nie stanowią posiłku, dlatego deser warto przełożyć serkiem wymieszanym z żelatyną, która nada mu konsystencję ptasiego mleczka.

Do tego odrobina oleju kokosowego, jajo, truskawki i oczywiście dynia - taki dobór składników sprawia, że deser przestaje być jedynie przyjemnością, a staje się pełnowartościowym, smacznym posiłkiem.

Reklama

Dietetyczne ciasto dyniowe

Składniki (na 2 porcje):

- 80 g mąki pełnoziarnistej

- 150 - 200 g miąższu z dyni

- 1 całe jajo

- 1 białko

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 200 g twarożku homogenizowanego

- 150 g truskawek

- 1 łyżka żelatyny

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 - 2 krople rumowego aromatu do ciasta

- 1 kropla aromatu waniliowego

- cynamon

- stewia

Przygotowanie:

Żółtko łączymy z rozgniecioną stewią (około 10 tabletek), dodajemy olej kokosowy, zmiksowany miąższ z dyni i aromat rumowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ubijamy pianę z 2 białek i łączymy z masą dyniową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i łączymy łyżką wszystkie składniki.

Przekładamy do silikonowej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut.

Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy twarożek z rozgniecioną stewią (około 5 tabletek), aromat waniliowy i rozpuszczoną w 30 - 40 ml ciepłej wody żelatynę.

W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki, spód umieszczamy ponownie w foremce, układamy rozgniecione truskawki, przykrywamy drugą częścią ciasta, zalewamy masą twarogową i posypujemy cynamonem.

Umieszczamy w lodówce na około 3 - 4 godziny (aż żelatyna się zetnie).

Kaloryczność (1 porcji): 297 kcal

Białko: 16 g

Tłuszcz: 9 g

Węglowodany: 38 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy