Fit Kuchnia: Dietetyczne tortille


​Tortilla po potrawa, która w żadnym wypadku nie kojarzy się ze zdrowym jedzeniem. Jeśli jednak zamiast typowych placów użyjemy sałaty i zmodyfikujemy nieco skład farszu, tortille nabiorą zupełnie nowego wymiaru.
 Duża zawartość protein korzystnie wpłynie na masę mięśniową, a niewielka ilość węglowodanów sprawi, że będzie to znakomita propozycja na późna kolację!



Fit Kuchnia to nowy cykl artykułów w seriwisie Facet Interia.pl. Przepisy na wartościowe, dietetyczne posiłki przygotowywać będzie dla was nasz ekspert w dziedzinie treningu i zdrowego trybu życia - Jacek Bilczyński. Na początek zapraszamy do kuchennych eksperymentów z nowym wymiarem tortilli!

Tortille z sałaty


Składniki (na 4 tortille):

- 120 g piersi kurczaka

- sałata rzymska (kilka liści)

- 100 g czerwonej fasoli z puszki

- 100 g jogurtu naturalnego

- 1 czerwona cebula

- niewielki kawałek imbiru

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka oliwy z oliwek

 - świeża pietruszka lub koperek

Reklama

- szczypta soli, biały pieprz, mieszanka ostrych przypraw

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, umieścić na teflonowej patelni i smażyć przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Doprawić pieprzem i solą, dodać siekaną cebulę, imbir oraz fasolę z puszki, smażyć przez 4-5 minut.

Jogurt połączyć z oliwą, dodać siekany czosnek, pietruszkę (lub koperek) oraz ostre przyprawy.

Na każdy liść sałaty nałożyć porcję kurczaka, polać sosem i lekko zawinąć.

Kaloryczność (całego przepisu): 339 kcal

Białko: 30 g

Tłuszcz: 15 g

Węglowodany: 21 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy