Kurczak z makaronem ryżowym. Danie w 20 minut

Makaron ryżowy z kurczakiem - świetne danie na szybko /123RF/PICSEL
Reklama

Dziś w dobie szybkiego trybu życia, ciągłej gonitwy często brakuje czasu na spokojny posiłek przyrządzony w domu. Jest na to sposób – makaron ryżowy.

Obok niewątpliwych zalet zdrowotnych, jedną z najważniejszych jakie posiada makaron ryżowy jest czas jego przygotowania. Wszelkie rodzaje makaronu można przygotować w ciągu maksymalnie 5 minut.

O makaronie ryżowym zwykło się powiadać, że jest "makaronem długiego życia". Powiedzenie to nawiązuje do jego właściwości. Nie dość, że zawiera cenne składniki odżywcze, to jeszcze dzięki węglowodanom złożonym, które się dłużej trawią dostarczają nam energii przez dłuższy okres czasu.

Ogromną zaletą makaronu ryżowego jest czas i sposób jego przygotowania - nie musimy go bowiem gotować, a wystarczy zalać go wrzątkiem i chwilę poczekać. Można go również smażyć na patelni, bądź woku - taki makaron smażony w głębokim oleju jest przyjemnie chrupiący.

Reklama

Składniki:

pierś z kurczaka,

opakowanie makaronu ryżowego,

2 łyżki oliwy,

3-4 ząbki czosnku,

3 cebule dymki,

łyżka świeżo startego imbiru,

mała papryczka chili,

łyżka sosu sojowego,

2 łyżki sosu ostrygowego,

3 łyżki curry

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którym podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę (odkładamy na później jej posiekany szczypior) i imbir, cały czas mieszając. Po chwili na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy go aż lekko się zarumieni. Wlewamy sos sojowy i ostrygowy i curry. Mieszamy i dodajemy makaron.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy