Męskie grillowanie: Buraczki z serem

Znane z polskich stołów czerwone buraki bardzo dobrze spisują się także na grillu /123RF/PICSEL
Reklama

Buraczki z serem camembert, brie lub białym wiejskim serkiem, urozmaicą każdego nawet najzwyklejszego grilla. Niewiele trzeba, by zwykły burak ożywił smak marynowanej karkówki.

W Polsce na grillu niepodzielnie króluje kiełbasa, drugie miejsce na podium zajmuje karkówka, a trzecie kaszanka. Wszystko to obficie popijane piwem. Polacy bardzo niechętnie zmieniają przyzwyczajenia kulinarne.

Są jednak takie przystawki, które są bardzo łatwe do zrobienia, a schlebią również polskim tradycyjnym gustom. Taką przekąskę, jak zapiekany burak z camembertem, wykona każdy, ponieważ składniki układa się na sobie i piecze.

Na proszoną imprezę, uroczystość rodzinną lub po prostu romantyczną kolację możemy zrobić pieczonego czerwonego buraka z serem camembert lub brie. To danie na pewno będzie hitem.

Reklama

Do wykonania przystawki będziemy potrzebować:

Składniki:

1 trójkąt sera brie lub koło camembert, albo opakowanie białego serka

2 czerwone buraki

gruboziarnista sól i świeżo 

Przygotowanie:

Obrane buraki kroimy w plasterki, podobnie ser. Układamy buraki na średnio rozgrzanym grillu, aby zagrzały się z jednej strony. Kiedy będą przypieczone, obracamy je i układamy na wierzchu plasterki sera, posypujemy solą i pieprzem i grillujemy póki ser się nie rozpuści. W wersji z serkiem wiejskim nakładamy ser tuż przed ściągnięciem buraczków z rusztu, aby się jedynie zagrzał. Można podawać z rukolą i orzechami.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy