Męskie grillowanie: Miód i mięso - znakomite połączenie

Starożytni uważali go za pokarm bogów, przysmak o cudownych właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych. Miód, ceniony jest za swój smak i zapach, nazywany jest dla swych walorów płynnym złotem.

Miód był uznawany nie tylko za dar bogów i cenny produkt spożywczy, lecz także za doskonałe lekarstwo. Na starożytnych malowidłach egipskich odkryto przepisy na mikstury z miodu, mających zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Grecki lekarz Hipokrates zalecał stosowanie miodu dla złagodzenia gorączki, a na rany i owrzodzenia stosował miodowe okłady.

Nade wszystko miód jest ceniony za swe walory smakowe. Jest też o wiele zdrowszy od cukru. Badania wykazują, że po spożyciu miodu poziom glukozy we krwi jest znacznie niższy niż po zjedzeniu cukru. Miód znakomicie podnosi także smak potraw, także tych mięsnych.

Reklama

Znanymi potrawami z dodatkiem miodu są golonka w miodzie lub żeberka w miodzie i mają one wielu entuzjastów. Miód pitny to nie tylko wspaniały trunek, ale także może być składnikiem marynaty do mięs.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Na wiosenne przyjęcie świetnie nadaje się miodowa wieprzowina.

Składniki:

500 gramów wieprzowiny,

3-4 łyżki świeżo posiekanego rozmarynu,

75 ml miodu,

łyżka oliwy,

sól, pieprz, łyżeczka mrożonej żurawiny, łyżeczka kaparów z zalewy.

Przygotowanie

Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury. W tym czasie przygotowujemy mięso. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie nacieramy oliwą i formujemy kotlety. Obtaczamy mięso w posiekanym rozmarynie. Układamy na grillu i polewamy miodem.  Pieczemy ok. 20 minut, od czasu do czasu smarując miodem.

Na płycie grillowej przypiekamy żurawinę i kapary.

Miodową wieprzowinę podajemy z grillowanymi warzywami i ziemniakami.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy