Męskie grillowanie: Podudzia drobiowe w whisky

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey z Tennessee dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Jack leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno, i "wyciąga" z niego bursztynową barwę.

Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.

Składniki:

16 podudzi kurczaka

100 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

4 limonki

1 łyżeczka soli morskiej

6 łyżek oleju roślinnego

8 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie:


Czyste podudzia z kurczaka wkładamy do miski lub garnka, kroimy limonki w ćwiartki i wyciskamy sok na podudzia. Ćwiartki wrzucamy do miski z podudziami, wlewamy 100 ml Whiskey, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1-2 godziny.

W moździerzu ucieramy ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano, sól morską i pieprz. Mieszamy z olejem roślinnym. Każdy kawałek mięsa dobrze nacieramy mieszanką ziół i odstawiamy na kilkanaście minut. Układamy na słabo rozgrzanym grillu i obracamy co kilka minut. Pieczemy do czasu, aż skórka zrobi się chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama