Męskie grillowanie. Sezon już otwarty!

Sezon grillowy można uznać za otwarty. Co wrzucilibyście na ruszt? /123RF/PICSEL
Reklama

Sezon wiosna-lato to idealny czas na grillowanie. Choć Polacy z rusztu najchętniej jadają kiełbasę i karkówkę, warto spróbować również innych dań, jakie serwują restauracje, jak np. ryby, burgery, warzywa, a nawet pizza z grillowanymi dodatkami.

Choć Polacy najczęściej grillują kiełbasę i karkówkę to jak przyznaje w rozmowie z Maciej Grubman z BBQ Polska, mistrz świata w grillowaniu z 2013 roku, a także kilkukrotny mistrz Polski, dzięki kilku różnym telewizyjnym produkcjom kulinarnym ludzie nieco ewoluowali, jeżeli chodzi jedzenie, w tym o grilla.

- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk. Natomiast pojawia się coraz więcej eksperymentów z fajnymi warzywami, z rybą i generalnie ze świeżym, troszeczkę zdrowszym produktem - mówi Grubman.

Reklama

- Sezon letni to czas wypoczynku na świeżym powietrzu co wiążę się z pysznymi potrawami grilla. Jak zawsze na ruszcie pieczemy kiełbaski, kaszanki i karkówkę jednak nie zabraknie u nas potraw dla miłośników lekkich posiłków - fit tj. soczysty grillowany łosoś czy pierś z kurczaka. Na smakoszy będzie czekać wspaniały stek z polędwicy wołowej z rusztu oraz deska grillowanych mięs - wylicza Aleksandra Smagowska z "Osada Grill&Bar" i przyznaje, że najpopularniejszym daniem z grilla są oczywiście - kiełbaski, kaszanka i karkówka.

W sezonie wiosenno-letnim w lokalach gastronomicznych można dostrzec sezonowość i spotkać też inne, niż te typowe dla grilla produkty. I tak np. w "Bałkan Grill" oprócz pstrąga z grilla po serbsku zjemy nawet grillowaną drobiową wątróbkę w bekonie czy grillowany ser w bekonie.

Restauracja Maho dania z grilla serwuje przez cały rok. W ofercie znajduje się jagnięcina, wołowina oraz drób. Największą popularnością cieszą się takie dania z grilla, jak szaszłyk z kurczaka, adana czy kotleciki z mięsa jagnięco-cielęcego.

- Polecamy jagnięcinę, która zresztą znajduje się z uznaniem wśród naszych gości, ze względu na jej smak oraz przyprawy, których do niej używamy" - mówi Anna Waszkiewicz i dodaje, że skład tajemniczego smaku jest sekretem tutejszego szefa kuchni...

Amerykańska restauracja "Chicagos" w ofercie dań z grilla ma nie tylko fajitas z grillowanym kurczakiem czy wołowiną, ale i coś dla prawdziwych smakoszy dań z rusztu, czyli żeberka. Z kolei "Restaurant City24 Grill&Bar" oferuje nie tylko grillowanego łososia czy kanapki z pieczonymi żeberkami albo z grillowaną piersią kurczaka i bekonem, które okraszone są sosem BBQ. Tu zjemy też burgera z grilla - nawet w wersji wege, czyli jajecznej.

Małe co nieco z grilla możemy znaleźć też w postaci dodatków na pizzy. W restauracji Vapiano pizzę możemy zjeść z grillowanymi z ziołami warzywami - bakłażanem, cukinią czy papryką - albo z grillowanym kurczakiem i sosem pomidorowo-BBQ.

Paulina Persa


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy