Męskie grillowanie: szaszłyki z polędwiczek

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

Reklama


2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w plastry o grubości ok. 2 cm
300 gramów boczku wędzonego pokrojonego w plasterki
5 dymek
papryka czerwona świeża pokrojona w kawałki ok. 3 na 3 cm
suszona śliwka

Marynata:

7 łyżek oleju,2 ząbki czosnku zmiażdżonego, 1/4 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli
do podlewania szaszłyków:
200 ml bulionu + 3 łyżki oleju + 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

Przygotowanie:


Polędwiczki należy pokroić dzień wcześniej i ułożyć w przygotowanej marynacie. Po 24 godzinach nadziewamy na patyczki bambusowe wraz z pozostałymi składnikami. Układamy na średnio rozgrzanym ruszcie i od czasu do czasu polewając bulionem z czosnkiem. Można podać z pieczonymi ziemniakami.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy