Męskie grillowanie: Szaszłyki z warzywami

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. Dziś proponujemy wam szaszłyki wieprzowe z kukurydzą i pomidorami.

Sycące szaszłyki nadają się w sam raz na obiad. Smak kukurydzy świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi i mięsem wieprzowym.

Składniki:

200 gramów polędwicy wieprzowej,

2 kolby kukurydzy,

kilka pomidorków koktajlowych,

sól, pieprz, cząber, lubczyk,

3 łyżki oleju

Przygotowanie:


Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie, a gdy będzie gotowa, kroimy ją na kawałki i nabijamy na wykałaczki - na przemian z mięsem i pomidorami koktajlowymi. Całość oprószamy przyprawami i kładziemy na średnio rozgrzany ruszt.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy