Męskie grillowanie: Tofu z rusztu

Szaszłyki z tofu w miodowej marynacie /123RF/PICSEL
Reklama

Neutralny smak tofu jest niczym kulinarne płótno, pozwala wykreować niesamowite dania dedykowane nie tylko "roślinożercom". Za sprawą prostych marynat możemy uczynić z niego wyśmienity dodatek do dań z grilla.

Marynowane i grillowane tofu może śmiało stawać w szranki z pasztetem. Może to danie i proponowana marynata nie przywodzą na myśl klasycznego grilla, ale zdecydowanie przypadną do gustu każdemu, nawet tym, którzy z dystansem podchodzą do kulinarnych eksperymentów.

Najpierw przygotowujemy marynatę na bazie sosu sojowego, musztardy, miodu do smaku można dodać również czosnek, wędzoną paprykę, sól i pieprz.

Pokrojone w plastry tofu marynujemy przez noc. Świetnie smakuje na zimno, ale można je również usmażyć lub podpiec na ruszcie.

Reklama

Tofu to przede wszystkim jest skarbnicą wielu składników odżywczych. To doskonałe źródło aminokwasów, żelaza, wapnia i innych mikroelementów. Tofu jest wszechstronnym składnikiem o wielu korzyściach zdrowotnych.

"Tofu jest dobrym źródłem białka i ma wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Jest także cennym źródłem żelaza i wapnia oraz minerałów, manganu i fosforu. Oprócz tego zawiera również magnez, miedź, cynk i witaminę B1. Uważa się, że białko sojowe pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu" - dietetyk Jo Lewin.

INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy