Męskie grillowanie: Wieprzowe uszy z rusztu

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Rosyjski grill

Rosjanie masowo ruszają na podmiejskie dacze, by na swoich "sześciu sotkach" posprzątać po zimie i grillować na potęgę. "Sześć sotek" to wpisany w rosyjską kulturę termin oznaczający podmiejską działkę o powierzchni 600 metrów kwadratowych, właśnie takie ludowi pracującemu przyznawały komunistyczne władze. Obecnie oczywiście, to termin umowny, bo nierzadko pod Moskwą można znaleźć posiadłości liczące dziesiątki hektarów.

Rosyjski grill zgodnie z tradycją bliskowschodnią, która dotarła poprzez Kaukaz to mangal, w którym na węglu drzewnym przygotowuje się mięso i warzywa. Królują szaszłyki, a za mistrzów w tej dziedzinie do tej pory uważa się Gruzinów. Jednak nie mniej popularną zakąską są pieczone wieprzowe uszy. W kuchni rosyjskiej można znaleźć dziesiątki przepisów, jak przyrządzić tą zakąskę.

Podroby

Jeszcze pod koniec XX wieku polska kuchnia nie istniała bez podrobów. Nasze babcie i mamy znały setki sposobów na ich przygotowanie. Potem nagle zaczęły znikać z naszych jadłospisów. Ich miejsce zajęły owoce morza, polędwice, pieczenie. Na szczęście po wielu latach zaczęły powracać do łask i dziś w wielu restauracjach serwowane są jako wykwintne dania. W Rosji podroby są nadal bardzo popularne i można je dostać właściwie w każdym sklepie mięsnym. W Polsce niestety trzeba się nachodzić, aby znaleźć odpowiednie mięso. Podobnie jest z uszami.

Składniki:

4 sztuki wieprzowych uszu

4 ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

łyżka oleju

sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, chmeli-suneli

Przygotowanie:

Jeśli uszy nie były już wyczyszczone, to należy je opalić nad palnikiem gazowym, a następnie oczyścić nożem. Następnie wrzucamy uszy do osolonej wody i gotujemy przez minimum dwie godziny. Pod koniec gotowania należy dodać liście laurowe.

Tak przygotowane uszy tniemy na wąskie paski i marynujemy w mieszance pieprzu, chmeli-suneli i oleju. Uszy należy piec na bardzo rozgrzanym grillu aż staną się chrupkie. Świetnie smakują z chrzanem i są doskonałą przekąską do piwa.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy