Pokrzywa. Ciekawy dodatek do dań

Pokrzywa jest znakomitym dodatkiem do wielu dań /123RF/PICSEL
Reklama

Znana na całym świecie, a jednak tak zapomniana. W starożytności pokrzywa stosowana była jako zioło lecznicze, dodawana również do potraw. Każdy z nas ją zna, jako niechciany chwast w ogrodzie. Czy można ją pokochać jako dodatek do potraw?

Powszechnie znany chwast o parzących liściach jest rośliną niezwykle bogatą w składniki mineralne, witaminy i już od starożytności cieszy się sławą rośliny leczniczej.

Wśród wszystkich zielonych roślin to właśnie pokrzywa jest najbogatsza w żelazo. Znana jest z tego, że zwiększa poziom hemoglobiny, obniża ciśnienie krwi, działa korzystnie na układ pokarmowy.

Nawet, jeśli słyszeliśmy o sałatkach czy zupie z pokrzyw, mało kto zna jej smak. A czy naprawdę warto pogardzać takim bogactwem składników?

Z pewnością zaskoczeniem dla domowników okaże się wiosenny pasztet z pokrzywą. Do przygotowania potrawy będzie potrzebne:

Reklama

500 g mielonego mięsa z drobiu

100 g chudego boczku

200 g wątróbki z drobiu

2 szklanki młodych pędów pokrzyw

cebula

1-2 ząbki czosnku

łyżeczka liści macierzanki, pół szklanki nasion słonecznika, sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, łyżka śmietanki i 2 jajka.

Pędy pokrzywy przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą, odsączamy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na nim stopioną cebulę i wątróbkę.

Po ostudzeniu razem z pędami pokrzywy i słonecznikiem przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z obsmażonym na łyżce masła mielonym mięsem, dodajemy śmietankę, roztarty z solą czosnek, pieprz, macierzankę, wbijamy jajka i dobrze wyrabiamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 st. C 40-50 minut.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy