Spaghetti carbonara krok po korku

Spaghetti carbonara to prosty przepis na smaczne i efektowne danie. /materiały prasowe
Reklama

Szukasz inspiracji na szybkie oraz nieskomplikowane danie? Jednocześnie pragniesz, aby było wykwintne? Najwyższa pora sięgnąć po znakomite przepisy włoskiej kuchni. Na dzisiejszy obiad przygotuj spaghetti carbonara. Klasycznie czy z twistem? Poczuj się niczym mieszkaniec słonecznej Italii! Gwarantujemy, że z naszymi pomysłami wszystkich zaskoczysz.

Pasta alla carbonara bez wątpienia wpisuje się w kanon najsłynniejszych dań włoskich. Dzięki połączeniu najlepszych składników cechuje je delikatny smak oraz prostota wykonania. Zastanawiasz się w czym tkwi sekret potrawy? To nic innego, jak sos powstały na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz kawałków wieprzowiny. Całość wystarczy sprószyć startym żółtym serem, na przykład parmezanem i ... voilà! Gotowe! Prawda, że łatwe?

Spaghetti carbonara ze śmietaną czy bez?

I tu pojawia się dylemat? Dodawać śmietanę czy nie dodawać? Przepisów na spaghetti carbonara znajdziemy bez liku! W znacznej części zawierają one w swoim składzie śmietanę, śmietankę bądź mleko. I nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie fakt, że do przygotowania klasycznej wersji tego dania nie używało się takich dodatków. Zaskoczony? Przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury z czasem ewoluowały, wykształcając podobne, lecz nieco urozmaicone smaki. I nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem! Odrobina śmietany nadaje bowiem daniu delikatności oraz troszeczkę zmienia jego konsystencję.  Tradycyjnie czy nowocześnie? Odpowiedź jest jedna - zawsze smacznie!

Reklama

Bez boczku ani rusz!

Śmietana śmietaną, ale prawdą jest, że spaghetti carbonara nie objedzie się bez mięsnego składnika. Ot co! Od dawien dawna do tego zadania wykorzystywano kawałki tak zwanego guanciale - policzków wieprzowych lub, jak kto woli, podgardla. Czasami Włosi zastępowali ten przysmak pancettą, potocznie zwaną zawijanym boczkiem. Niestety te dwa rarytasy trudno zdobyć w naszym kraju. Jak to mówią potrzeba matką najlepszych wynalazków! Śmiało możesz zastąpić włoskie specjały rodzimym, swojskim boczkiem. Smak dania będzie równie wyjątkowy!

Zrób to! - prosty przepis na spaghetti carbonara

Zabawę czas rozpocząć! Ugotuj obiad dla siebie, całej rodziny albo znajomych. Dla ułatwienia prezentujemy przepis aż na sześć porcji! Do przyrządzenia szybkiego spaghetti carbonara będzie Ci potrzebne zaledwie kilka składników:

·         400 g makaronu spaghetti

·         1 żółtko jaja

·         200 g słodkiej śmietany 30%

·         200 g boczku

·         60 g startego sera (najlepiej parmezanu)

·         przyprawy: sól i pieprz

·         1 łyżka oliwy z oliwek

Do dzieła! Ugotuj makaron w posolonej wodzie. Następnie odcedź i pamiętaj, aby go nie przepłukiwać. Boczek pokrój na kawałki oraz chwilę podsmaż na oliwie z oliwek. Zmiksuj śmietanę, żółtko, ser i dopraw porządnie pieprzem. Tutaj przyda Ci się blender! Przygotowany makaron połącz z boczkiem. Smaż całość około minuty, a następnie zalej jajeczną masą. Wszystko mieszaj do zgęstnienia sosu. Gotowe danie posyp startym serem. Mniam! Od teraz już nikt nie oprze się smakowitemu spaghetti carbonara!

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy