Wołowina z aromatycznym chmielem - połączenie godne mistrzów

Sałatka z pieprzową wołowiną stir fry (metoda gotowania, a raczej szybkiego smażenia na dużym ogniu) , aromatycznym chmielem i sosem cytrynowo-miodowym przypadnie do gustu wielbicielom piwa. Świeże szyszki chmielowe nadają tej potrawie wyrazistego aromatu.

Według przepisu kucharza Jerzego Sobieniaka do przyrządzenia tego dania potrzebujemy:


- 500g przerośniętej tłuszczem zrazowej (udźca)

- 1 łyżkę świeżo mielonego pieprzu,

- 1/4 szklanki sosu sojowego,

- 150 ml oleju (100ml do sosu, 50ml do wołowiny),

- 2 cytryny,

- 3 łyżki miodu lipowego,

- 1 łyżkę musztardy dijon,

- 200g roszponki

- 8 świeżych szyszek chmielowych i 3 jabłka szara reneta.

- Cytrynę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, mieszamy z musztardą i dwiema łyżkami miodu oraz olejem - radzi Sobieniak.

Reklama

- Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Sprawioną wołowinę zalewamy sosem sojowym i zasypujemy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut - zdradza kolejny punkt przepisu.

Następnie jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy na patelni na maśle przez 3-4 minuty. Później dodajemy otarte listki szyszek chmielowych i łyżkę miodu.

I co dalej?

- Wołowinę smażymy na dużym ogniu małymi porcjami przez 2-3min. W połowie smażenia każdej partii dodajemy łyżkę oleju. Gotową wołowinę podajemy z jabłkami na roszponce i polewamy sosem - wyjaśnia Sobieniak. 

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy