Zupa z batatów. Witaminowa bomba

Zupa z batatów /123RF/PICSEL
Reklama

Choć na dworze robi się coraz cieplej i coraz częściej myślimy o wiośnie, to jednak po długim spacerze dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Propozycją może być zupa ze słodkich ziemniaków według przepisu Jamiego Olivera.

Bataty są nie dość wykorzystywane w polskiej kuchni, a przecież są znakomitym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5 i B6. Tiamina (witamina B1) - odpowiada za przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne, za produkcję krwinek czerwonych, funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni.

Ryboflawina (witamina B2) - ma wpływ na funkcjonowanie skóry, błon śluzowych, paznokci i włosów. Bataty zawierają także sporo witaminy A, nazywanej witamina młodości. Oprócz tego zawierają sporo pierwiastków, jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.

Reklama

Przepis na zupę z batatów pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Aby ją przygotować, potrzebujemy:

Składniki:

2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki,

2 łodygi selera naciowego,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

800 g słodkich ziemniaków,

200 g kiełbasy chorizo,

pęczek natki pietruszki,

oliwę,

łyżeczkę curry,

2 kostki bulionowe,

sól, pieprz, 1 czerwoną papryczkę chili.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na oliwę pokrojone składniki, warzywa i chorizo, dosypujemy curry i mieszamy potrawę. Dusimy ok. 10 min. do miękkości warzyw. Cebula powinna nabrać ładnego złotego koloru.

Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1,8 l wrzącej wody. Wlewamy bulion do warzyw w rondlu, gotujemy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę na gładko. Podajemy w miseczkach, posypaną posiekaną drobno papryczką chili.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy