Małe piwko nie jest złe

Liczba amatorów zimnego z pianką w ciągu ostatnich dziesięciu lat podwoiła się. W czym tkwi sukces piwa? Czy jest szkodliwe czy nie?

Dla większości z nas nie ma nic lepszego niż wieczór spędzony w gronie znajomych przy szklaneczce zimnego browaru. Delektując się tym napojem nawet nie zdajemy sobie sprawę, że ten napój ma bogatą historię i nie tylko pozwala nam się odprężyć po ciężkim dniu pracy, ale również korzystnie wpływa na nasz organizm.

Piwo i jego dobroczynne skutki farmakologiczne znane były już w starożytnym Egipcie. Napój z chmielu stosowano traktowano jak panaceum na dżumę i cholerę. Lecznicze działanie piwa doceniały również nasze babki, polecając podgrzany napój jako środek rozgrzewający przy gorączce. Często też produkcją piwa zajmowali się mnisi, a w dwudziestoleciu międzywojennym aktywny był też front reklamujący go jako: pożywne, pełne, dla chorych, rekonwalescentów, małokrwistych i karmiących matek przez lekarzy polecane.

Reklama

Zdrowie z beczki

Obecnie naukowcy w dalszym ciągu przeprowadzają szczegółowe badania składu piwa. Japońscy naukowcy po przeprowadzeniu testów stwierdzili, że piwo zawierające alkohol zabezpiecza nas przed substancjami rakotwórczymi. To nie jedyna rewelacja dotycząca działania piwa na nasz organizm. Według badań przeprowadzonych w USA piwo korzystnie wpływa na naczynia wieńcowe, a tym samym zapobiega chorobom układu krążenia. Nie należy go jednak spożywać w nadmiarze. Zbyt duże ilości piwa obciążają żołądek, źle wpływają na wątrobę, łatwo uzależnia. Dziennie spożycie nie powinno być większe niż 340 ml. Jeżeli spożywamy więcej po prostu nasz organizm szybko wydali jego nadmiar. Urolodzy i nefrolodzy zalecają go przy w kamicy nerkowej i oczyszczaniu dróg moczowych.

Przewaga piwa

Piwo ma też inne działanie. Dzięki zawartemu w chmielu takich substancji jak lupulina i humulina ma właściwości uspokajające i lekko nasenne. Zawarte w nim witaminy z grupy B i sole mineralne, głównie wapnia, magnezu, fosforu, cynku ułatwiają trawienie węglowodanów. Ma pozytywny wpływ na dojrzałe i starsze kobiety ze względu na właściwości estrogenne. W kosmetyce ma zastosowanie jako doskonała odżywcza płukanka do włosów lub środek odświeżający ciało, dobrze wpływający na nawilżenie cery. Doskonale gasi pragnienie.

Tak więc widać, że piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie. Związki mineralne i mikroelementy zawarte w piwie obejmują listę około 30 pierwiastków, pochodzących głównie ze słodu. Średnie roczne spożycie piwa na osobę w Polsce wynosi około 90 litrów. Coraz mniej osób sięga po czystą wódkę, którą jeszcze tak niedawno była kojarzona jako nasz napój narodowy.

Agnieszka Sapińska

Interia360.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy