Makaron z kurczakiem w sosie serowym

Zapiekanka z mnóstwem sera!


Składniki na 4 porcje:

  • ½ precla
  • 2 filety z kurczaka (po ok. 150 g)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • po 125 g sera Raclette i Greyerzer
  • 400 g makaronu
  • 60 g masła
  • 40 g mąki
  • 650 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki octu balsamicznego
  • tłuszcz do formy
  • natka pietruszki

Składniki:


1. Precel pokroić w cienkie krążki i na patelni bez tłuszczu podprażyć, ale nie rumienić.

2. Mięso pokroić w paski. Smażyć przez 5-6 minut na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć. Cebule pokroić w kostkę, ser utrzeć. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.

3. 40 g tłuszczu roztopić w rondelku, zeszklić cebulę, oprószyć mąką. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Gotować 2-3 minuty - nie przestając mieszać. Dodać ser (zostawić 50 g), przecier pomidorowy.

4. Sos doprawić solą, pieprzem i octem. Makaron odcedzić i razem z mięsem dodać do sosu. Nałożyć do formy i posypać pozostałym serem. Grzanki zmielić zmieszać z  tłuszczem i nałożyć na zapiekankę. Zapiekać w 175 st. C przez 20 minut.

Reklama

 

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 4150 kJ/991 kcal


Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: kurczak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy