Tłuszczowe mity

MIT: Margaryna to nowy wynalazek. FAKT: Już w 1869 roku Cesarz Francuzów, Napoleon II Bonaparte ogłosił konkurs na wynalezienie taniego substytutu masła dla wojska i dla biedoty.

MIT: Margaryna to nowy wynalazek. FAKT: Już w 1869 roku Cesarz Francuzów, Napoleon II Bonaparte ogłosił konkurs na wynalezienie taniego substytutu masła dla wojska i dla biedoty.

Nagrodę zdobył chemik M. Mege-Mourees, który opatentował mieszaninę tłuszczu wołowego z mlekiem, którą nazwał oleomargaryną. Ku jego rozczarowaniu, nie odniósł jednak sukcesu finansowego. Ludzie nie chcieli zamienników.

MIT: Olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia. FAKT: Olej rzepakowy, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 (25 razy bardziej podatnych na utlenianie niż kwas oleinowy) nie powinien być stosowany do jakiejkolwiek obróbki termicznej. Produkty utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecnych w olejach steroli stanowią zagrożenie nowotworami. Olej rzepakowy, cenne źródło kwasu omega-3, jest przydatny do surówek i majonezu.

Reklama

MIT: Im więcej kwasów omega-3, tym lepiej FAKT: Zdrowa dorosła osoba potrzebuje jedynie 4,5 g kwasów omega-6 oraz 1 g kwasów omega-3 dziennie. Nie mniej istotne są optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3, które wynoszą 4-5:1. W przypadku tłuszczów rybich, zawierających biologicznie aktywne długołańcuchowe wielonienasycone KT, zaledwie 1 g pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

MIT: Margaryna nie jełczeje FAKT: Wielką zaletą margaryn jest długi okres przydatności do spożycia. Problem w tym, że nawet kiedy margaryna jest już niejadalna, my tego nie potrafimy ocenić. Nasze zmysły węchu i smaku nie wyczuwają produktów utlenienia olejów, co potęguje zagrożenia zdrowotne. Tymczasem nikt nie zje zjełczałej ryby czy masła, bo to zmysłami rozpoznamy.

MIT: Margaryna to samo zdrowie Zdaniem prof. Cichosz, w margarynie nie ma żadnych biologicznie aktywnych składników oprócz mało aktywnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Obecne w nich sztuczne izomery trans wpływają na podwyższenie złego cholesterolu i jednocześnie spadek dobrego. Powodują wzrost poziomu trójglicerydów i ryzyko arytmii, insulinooporności, alergii i astmy.

Men's Health
Dowiedz się więcej na temat: mity | masło
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy