Zdrowe ząbki od małego

Dzieci powinny samodzielnie zaczynać myć zęby już w wieku dwóch lat. Właściwa pielęgnacja zapobiega rozwojowi próchnicy i chorób dziąseł.

Pielęgnacja pierwszych ząbków u niemowląt powinna odbywać się nawilżonymi wacikami lub bardzo miękką szczoteczką.

Kiedy dziecko skończy dwa lata, już powinno się go uczyć szczotkowania, dzięki czemu wykształci się nawyk czyszczenia zębów. Od początku należy uczyć je trzyminutowego szorowania okrężnymi ruchami szczoteczki. Aby zachęcić maluchy można pomóc sobie kupując smakowe pasty i kolorowe szczoteczki z postaciami z kreskówek.

Już od momentu wyrzynania się pierwszych ząbków dziecko powinno być pod stałą opieką stomatologiczną. Tylko w ten sposób możemy zapobiec chorobom jamy ustnej, dziąseł, przegapieniu pierwszych objawów krzywego zgryzu. Również aby temu zapobiec należy oduczać swoje pociechy ssania kciuka. Najbardziej niepokojące jest, kiedy nie oduczą się tego odruchu powyżej 7. roku życia.

Reklama

Ogromną rolę w kształtowaniu się kośćca wraz z uzębieniem ma odpowiednia dieta. I to nie tylko dziecka, ale również jego matki, bo rozwój i mineralizacja zębów zaczyna się w 4. tygodniu ciąży a kończy około 20. roku życia. W związku z tym kobiety spodziewające się dziecka powinny ograniczyć spożycie węglowodanów, gdyż ich nadmiar powoduje u płodu zmniejszenie odporności na próchnicę. Zaleca się spożywania pokarmów bogatych w wapń, fosfor, białko i witaminy.

Wszystkie te składniki powinny też trafiać do niemowląt podczas karmienia piersią. Dodatkowym tego plusem jest wykształcanie odruchu ssania, a co za tym idzie - ćwiczeniem mięśni żujących, mimicznych i warg, co kształtuje szczęki oraz wzrost żuchwy do przodu.

U dzieci w wieku żłobkowym, przedszkolnym i szkolnym należy karmić uwzględniając w posiłkach odpowiednie składniki odżywcze i podawać je pięć razy w ciągu dnia. Raczej powinno się pilnować, by nie podjadały między posiłkami.

W żywieniu dzieci należy szczególnie uwzględnić: mleko, sery, twarogi, chude mięso, ryby, jaja, świeże warzywa i owoce. Dzieci w wieku 1-3 lat powinny stopniowo otrzymywać potrawy o stałej konsystencji, a nie papkowate i rozdrobnione.

Już z chwilą pojawienia się pierwszych zębów zaleca się podawać dzieciom sucharki, skórki chleba, surowe jabłko, marchew itp. Od trzeciego roku życia należy wprowadzać chleb pszenno-razowy. Dzięki temu w dalszym ciągu kształtuje się rozwój szczęk i reguluje procesy wydzielania śliny i skoków trawiennych. Raczej w tym okresie nie powinno się podawać słodkich soków i przetworów owocowych, nie mówiąc już o samych słodyczach.

Do minimum trzeba ograniczyć w jadłospisie pokarmy z dużą ilością węglowodanów, lepkie, mające skłonność do osadzania się na zębach (ciastka, torty, lepkie cukierki, lizaki, rodzynki). Wszystkie sprzyjają rozwojowi próchnicy i osłabieniu tkanek zębów.

W szkole najważniejsze są składniki pierwszego i drugiego śniadania. Powinny zawierać produkty twarde i koniecznie mleko. Idealny zestaw to kanapka z wędliną lub serem, szklanka mleka oraz do wyboru: rzodkiewki, kalarepa, ogórek, marchew czy zielona sałata lub twarde owoce - jabłko czy gruszka.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy