Reklama

Pestycydy wywołują cukrzycę

​Naukowcy odkryli, że ekspozycja na pestycydy zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o 61 proc. Różne pestycydy mają inny wpływ na poszczególne osoby.

Zespół naukowców pod kierownictwem Giorgiosa Ntritsosa z University of Ioannina, Ioanny Tzoulaki i Evneglosa Evangelou z Imperial College London przeprowadził badania, które rzucają nowe światło na wpływ pestycydów na organizm człowieka. Przeanalizowano 21 różnego rodzaju eksperymentów, w których wzięło udział łącznie 66 714 osób.

Okazało się, że ekspozycja na jakikolwiek pestycyd zwiększała ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o 61 proc. W przypadku cukrzycy typu 2. było ono jeszcze wyższe i wynosiło 64 proc. Najbardziej niebezpieczne dla człowieka okazały się związki takie jak DDT, DDE, dieldrina, heptachlor, chlordan, oksychlordan, trans-nanchlorem i heksachlorobenzen.

Autorzy badań sugerują, by z przeprowadzonych eksperymentów nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków. Wkrótce mają zostać przeprowadzone dodatkowe badania, dzięki którym mamy poznać pełne spektrum negatywnego wpływu pestycydów na organizm człowieka.

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pestycydy | cukrzyca typu 2

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje