Medycyna przyszłości

To nie bąbelki są istotą napojów gazowanych

To nie bąbelki odpowiadają za charakterystyczne pieczenie, które pojawia się podczas spożywania napojów gazowanych.

We wszystkich napojach gazowanych jest obecny dwutlenek węgla. Otwierając puszkę, butelkę czy każdy inny pojemnik z napojem, zmniejszamy w nim ciśnienie, a gaz uchodzi w formie bąbelków. Gdy pijemy taki płyn, rozpuszczony w nim dwutlenek węgla pod wpływem enzymów zamienia się w kwas węglowy. Drażniąc nerwy w ustach, wywołuje on uczucie pieczenia.

Takie wyjaśnienie zostało podane przez naukowców z Monell Center i wydaje się jak najbardziej prawdziwe. Badacze przeprowadzili bowiem eksperymenty, w których wykazali, że to właśnie kwas odpowiada za uczucie pieczenia podczas spożywania napojów gazowanych.

- Podczas naszych eksperymentów, badani doświadczyli tego samego uczucia pieczenia, także gdy w napoju bąbelków nie było. Jest to dowód na to, że uczucie pieczenia jest wynikiem działania kwasu węglowego, a nie reakcją dotykową, spowodowaną obecnością pęcherzyków gazu - powiedział Bruce Byant, szef zespołu badawczego.

Co zaskakujące, przeprowadzane badania mogą pomóc w leczeniu nowotworów, bowiem ból powodowany przez niektóre nowotwory pochodzi od tworzących się w tkankach kwasów.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy