Izrael: Z prehistorycznych drożdży uwarzono piwo sprzed 5000 lat!

Izraelscy naukowcy szukają inwestorów, którzy chcieliby zainwestować w piwo o 5000-letniej recepturze /Yaniv Berman /East News
Reklama

Naukowcom z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie udało się uwarzyć piwo na bazie drożdży sprzed 5000 lat, piwo faraonów. Teraz szukają partnerów biznesowych, którzy pomogliby im otworzyć browar produkujący prehistoryczne piwo.

Na kilku wykopaliskach archeologicznych na terenie Izraela znaleziono ceramiczne naczynia, które dawniej służyły do warzenia piwa. Na ścianach tych naczyń odkryto kolonie drożdży. Mikrobiolodzy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie odizolowali drożdże z glinianej ceramiki i odkryli, że są one podobne do współczesnych drożdży piwnych.

Z pomocą lokalnego browaru rzemieślniczego odtworzyli starożytne piwo. Powstał napój o karmelowym kolorze i o owocowym smaku - dosyć dobry, jak oceniają degustatorzy.

Naukowcy prowadzą teraz rozmowy z inwestorami, którzy byliby chętni wyłożyć pieniądze na produkcję piwa z czasu faraonów na masową skalę. Za cel stawiają sobie też odtworzenie innych starożytnych specjałów, jak np. serów. Rekonstruowanie dawnych technik czy przedmiotów codziennego użytku jest ideą archeologii eksperymentalnej.

Piwo było ważnym elementem diety ludzi żyjących w czasach antyku. Uważano, że pomaga m.in. przy chorobach oczu i skóry. Wykorzystywano je również w obrzędach religijnych.

Reklama

***Zobacz także***

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy