Maliny i owoce leśne
Działanie: ochrona serca, poprawa wzroku, wzmacnianie pamięci, osłabianie uczucia głodu.Tajna broń: antyoksydanty, błonnik, witamina C, tanina (w borówkach).Walczą przeciwko: chorobom serca, nowotworom, nadwadze.Sojusznicy: większość innych owoców, szczególnie jabłka i grejpfruty.Wrogowie: galaretki owocowe - bez błonnika, za to z cukrem.
Wszystkie owoce leśne są OK - przy wyborze tych, które chcesz jeść, kieruj się swoimi gustami. Przepadam za malinami, które cenię za smak i wartości odżywcze. Kubek malin to 6 g błonnika i ponad połowa naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Jagody to z kolei jedne z najzdrowszych owoców. W rankingu właściwości antyoksydacyjnych plasuje się w ścisłej czołówce.
A poziomki (podobnie jak grejpfruty, brzoskwinie, pomarańcze) zawierają cenny rodzaj błonnika, zwany pektyną, który pozwoli ci długo czuć się najedzonym.