Fakty i mity o witaminie D

Niedobór witaminy D może prowadzić do chorób serca czy depresji. Stosowanie filtrów UV całkowicie hamuje jej syntezę we krwi, a ta przyjmowana w tabletkach jest niezdrowa. Wokół witaminy D narosło wiele kontrowersji. Sprawdź, które są prawdziwe.

1. Stosowanie filtrów przeciwsłonecznych blokuje wytwarzanie witaminy D w skórze.

Prawda. Potwierdziły to ostatnie badania opublikowane w magazynie Amerykańskiego Stowarzyszenia Osteopatów. Nałożenie na skórę kremu z filtrem SPF 15 hamuje produkcję witaminy D3 aż o 99 procent. Rozwiązaniem jest wystawienie skóry na słońce bez filtra na 5-30 minut, dwa razy w tygodniu. Im silniejsze słońce i im jaśniejszą masz karnację, tym czas powinien być krótszy. Przy kredowobiałej skórze nie przekraczaj 10-15 minut, zwłaszcza latem. Unikniesz poparzenia i zwiększonego zagrożenia czerniakiem.

Reklama

2. Przyjmowanie suplementów z witaminą D latem chroni przed poparzeniem słonecznym

Prawda i mit. Najnowsze badania sugerują, że witamina D w tabletkach wprawdzie nie chroni całkowicie przed poparzeniem słonecznym, ale łagodzi jego przebieg, gdy przedawkujesz słońce. Uczestnicy badań w Cleveland godzinę po poparzeniu przyjęli wysokie dawki witaminy D. Zaczerwienienie skóry spektakularnie się zmniejszyło, podobnie obrzęk i pieczenie skóry. Przyjmowanie suplementów z witaminą D może zmniejszyć ryzyko silnego poparzenia skóry.

3. Wysoki poziom witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko raka

Prawda. Stały wysoki poziom witaminy D we krwi może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory w przyszłości nawet do 20 procent. Zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. A w przypadku raka wątroby nawet do 50 procent. Aby utrzymać wysoki poziom witaminy D przez cały rok, warto przyjmować jej suplementy, zwłaszcza między wrześniem a majem, gdy liczba dni słonecznych drastycznie spada i niedobór witaminy D może być bardzo wysoki.

4. Jedyna zdrowa witamina D to ta uzyskana ze słońca

Mit. Chyba, że mieszkasz na Karaibach. Organizmy aż 90 procent Polaków i Polek nie potrafią same wytworzyć odpowiedniej ilości witaminy D pod wpływem promieni UV. Ta, którą przyswajasz z jedzeniem, np. tłustymi rybami czy nabiałem, zaspokaja jedynie 10-20 procent całkowitego zapotrzebowania organizmu. Niedobór witaminy D jest bardzo groźny, zwłaszcza, gdy utrzymuje się przez długi czas. Może prowadzić do chorób serca, nerek, cukrzycy, osteoporozy, problemów z zajściem w ciążę czy chorób autoimmunologicznych, w tym Hashimoto lub zespołu jelita drażliwego.

5. Witamina D wydłuża życie

Prawda. Na pewno warto dbać o jej wysoki poziom, jeśli chorujesz na serce albo ktoś w Twojej rodzinie na nie chorował. Zmniejszasz wtedy ryzyko rozwoju miażdżycy, a w przyszłości zawału nawet o 30 procent. Nie wspominając o tym, że wysoki poziom witaminy D w organizmie gwarantuje zdrowe kości, zęby, lepszy nastrój, ładny wygląd skóry i lepszą odporność organizmu.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: witamina d | niedobór witaminy D
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama