Boczniaki z pomidorową fasolą i brokułami

To poniekąd klasyk, który kojarzy mi się z angielskim śniadaniem, jednak boczniaki i bro­kuły sprawiają, że posiłek jest znacznie zdrowszy. Pomidorowa fasola, która pojawia się w tym przepisie, to genialny dip do maczania podpieczonego chleba- mówi Eryk Wałkowicz, autor bloga erVegan.com.

Składniki (2 porcje)

  • 1 opakowanie (250 g) boczniaków
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 1½ szklanki passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • odrobina mąki pszennej lub z ciecierzycy
  • sól, pieprz

Boczniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odłóż, aby obeschły.

Na odrobinie oleju podsmaż fasolę i zeszklij posie­kaną cebulę. Gdy fasola się poddusi, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj passatę pomidorową, sos sojowy oraz wędzo­ną paprykę i duś przez 2-3 minuty.

Boczniaki obtocz w mące, dopraw solą i pieprzem i smaż na oleju na dużym ogniu.

Gdy będą lekko brązowe, przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Brokuła ugotuj na parze lub włóż na kilka minut do wrzątku i spakuj do lunchboxu razem z podsmażonymi boczniakami. Do osobnej przegródki lub pojemniczka nałóż fasolę w sosie pomidorowym.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy