Crazy Chef Cooking: Ciepłe lody ​a’la Raffaello

W kuchni piękne jest to, że wystarczy użyć temperatur, aby znane nam dobrze smaki odkryć w innej formie i zaskoczyć własne zmysły. Tak jest właśnie w przypadku mojej dzisiejszej propozycji, czyli alternatywnego podania lodów. Deserowych łasuchów nie muszę chyba przekonywać, że lody waniliowe, chrupka panierka oraz przełamujący nieco słodką formę sos malinowy mogą dostarczyć kulinarnego orgazmu...

Orzechy, migdały, wafle oraz wiórki kokosowe poddane wysokiej temperaturze wytwarzają olejki eteryczne które intensywniej wpływają na nasze kubki smakowe. Skomponowana przeze mnie posypka powinna przypominać wam w połączeniu z lodami popularne na polskim rynku Rafaello.

Jak w zestawieniu z komercyjnym produktem wypadnie deser hand-made? Pozostawiam waszej ocenie. Na moją korzyść przemawia niewątpliwie element eksperymentu, pierwiastek dobrej zabawy przy tworzeniu oraz CENA!

P.S nie bój się poziomu trudności. Po jednorazowym obejrzeniu mojego filmu z pewnością dasz radę!

Reklama

Składniki (dla dwóch osób)

- Orzechy, 100g

- Migdały, 100g

- Wafle, kilka sztuk

- Wiórki kokosowe, 100g

- Olej, 1 litr

- Mąka, 2 łyżki

- Jajka, 1 szt

- Maliny, 200g

- Lody waniliowe, 4 gałki

- Syrop z agawy, 3 łyżki

Przygotowanie:

Tym razem, ze względu na małą ilość czasu i kontrastowo wielki apetyt zmuszony byłem posiłkować się "kupnymi" waniliowymi. Jeżeli jednak ty jesteś dziś nadgorliwym twórcą to korzystając z internetowych przepisów możesz stworzyć własne lody od podstaw.

Listę składników podaję wyżej, więc jeśli upolowałeś już wszystko co potrzeba, zaczynajmy. Migdały, wiórki kokosowe, orzechy i wafle (w podanej proporcji) wsyp do miski. Wszystko dokładnie mieszamy - aby w ten sposób otrzymać tak zwana "panierkę".  Zaraz po tej czynności musisz wrzucić wyższy bieg i być bardzo szybki w swoim kuchennym królestwie!

Z zamrożonych lodów waniliowych formujemy kule. Obtaczamy kolejno w mące, jajku, panierce. Tak ukształtowane "gałki" wkładamy na min. 15 min do zamrażalnika, po czym ponownie panierujemy tym razem bez mąki.

W międzyczasie przygotujemy sos. Na rozgrzaną patelnie wsypujemy mrożone maliny,  gdy się rozpuszczą  dodajemy do nich 3 łyżki syropu z agawy i odparowujemy nadmiar soku.  Zawartość patelni przecieramy przez sito dzięki czemu otrzymujemy pyszny sos który będzie idealnym uzupełnieniem naszego deseru. 

Czas na finał,  panierowane kule zanurz kolejno w głębokim gorącym oleju, gdy się zarumienią wyjmij, odsącz i przełóż na talerz. Podawaj z sosem malinowym i listkami mięty!

Smacznego!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .

Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy