Męskie grillowanie: Karkówka ze szparagami

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej
pęczek zielonych szparagów
sos Teriyaki
kilka gałązek trybuli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka średnich pieczarek
kilka łyżek oliwy
2-3 ząbki czosnku
sos tabasco
cytryna

Przygotowanie:


Karkówkę należy oczyść, umyć i osuszyć. Kroimy ją w plastry i kilkoma uderzeniami tępą częścią noża rozbijamy. Marynujemy w sosie teriyaki przez kilka godzin.

Myjemy szparagi i odłamujemy ich końcówki. Obieramy i kroimy pieczarki. Następnie przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z 2-3 łyżkami teriyaki, dodajemy czosnek, sok z cytryny i kilka kropel tabasco. Częścią sosu zalewamy szparagi, pieczarki i pomidory i odstawiamy do lodówki. Pozostałą część marynaty wlewamy do mięsa i zostawiamy na dobę.

Całość grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie aż do zrumienienia.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy