Męskie grillowanie: Stek marynowany w alkoholu

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Są jednak oczywiście wyjątki i do każdego dania powinniśmy podchodzić indywidualnie. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey z Tennessee dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Jack leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno, i "wyciąga" z niego bursztynową barwę.

Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej wysokiej
jakości
5-8 łyżek oleju rzepakowego
(do posmarowania mięsa)
2 gałązki świeżego rozmarynu
czarny świeżo zmielony pieprz
sól morska

Sos:

2 łyżki oleju rzepakowego
4 czerwone cebule średniej wielkości
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego
lub ketchupu
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju chili lub 2 łyżeczki
Tabasco
40-50 ml Jack Daniel's Tennessee
Whiskey

Przygotowanie:

Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Oczyszczamy je z tłuszczu i włókien, a następnie kroimy na kawałki o grubości około 4 centymetrów. Odrywamy listki rozmarynu i mieszamy z olejem. Smarujemy steki mieszanką i posypujemy pieprzem.

Teraz czas na sos. Kroimy cebulę w grube pióra lub w ćwiartki i w takiej postaci smażymy. Wsypujemy łyżeczkę brązowego cukru, dodajemy 2-3 łyżki octu balsamicznego i odparowywujemy sos. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Steki kładziemy, na modlę amerykańską, na mocno rozgrzanym ruszcie i pieczemy z każdej strony maksymalnie po 10 minut. Mięso podajemy z czerwoną cebulą i sosem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy