Męskie grillowanie: Stek w pieprzu cytrynowym

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Dziś stek w pieprzu cytrynowym, polanym sosem grzybowym.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Reklama

Składniki:

450 gramów polędwicy wołowej

20 gramów pieprzu cytrynowego

2 łyżki oleju

3 łyżki masła

80 ml śmietany

100 ml wywaru wołowego

50 gramów grzybów

1 łyżka mąki

100 ml sherry

Przygotowanie:

Sos:

Do wywaru wołowego wlewamy sherry i gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Grzyby smażymy na maśle, na dużym ogniu i posypujemy mąką. Zmniejszamy ogień i dolewamy sos oraz śmietanę. Sos można przygotować wcześniej w domu i podgrzać w naczyniu postawionym na rożnie.

Mięso:

Mięso należy pokroić w steki i obtoczyć w pieprzu cytrynowym. Piec nad bardzo słabo rozgrzanymi węglami ok. 20 minut. Po przygotowaniu polać sosem i podać z pieczonymi ziemniakami.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: stek | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama