Najlepsze marchewkowe kotlety

Wyśmienite kotlety marchewkowe są podstawą każdego dobrego burgera, idealnie nadają się również do lunchboxu – mówi Eryk Wałkowicz, autor bloga erVegan.com.

Składniki (10 sztuk)

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach tarki
  • 1–1½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki, odsączonej i przepłukanej)
  • ½–1 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki bułki tartej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub zwykłej ostrej)
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • Do podania: kasza jaglana, surowa papryka, pomidory, oliwki, rukola

Marchew umieść w dużej misce.

Fasolę zmiksuj razem z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem oraz imbirem.

Pastę fasolową przełóż do miski ze startą marchewką, dodaj przyprawy, ugotowaną na sypko kaszę, bułkę tartą (lub płatki owsiane) oraz podprażony słonecznik. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 30-40 minut. Po upływie połowy tego czasu delikatnie obróć kotlety na drugą stronę, podważając je łopatką. Na koniec włącz funkcję termoobiegu, by były ekstrachrupiące. Uważaj jednak, żeby nie wyschły.

Reklama

Podawaj z kaszą jaglaną i warzywami - papryką, pomidorami, oliwkami i rukolą.

Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy