Raw food, czyli jak najbardziej surowo

Dobre samopoczucie zaczyna się w kuchni - przekonują dietetycy. Szczególnie jesienią, kiedy dolegliwości związane ze spadkiem energii są mocno odczuwalne - wtedy warto zwiększyć spożycie surowych warzyw i owoców, i zainteresować się dietą raw food.

Dieta raw food polega na spożywaniu minimum 70 proc. surowych warzyw i owoców. Główną zaletą spożywania nieprzetworzonych produktów jest dostarczanie organizmowi cennych witamin i mikroelementów, szczególnie błonnika, potasu, witaminy C, kwasu foliowego.

Inną zaletą tej diety jest nawodnienie organizmu. Dietetycy wskazują, że wiele osób cierpi z powodu odwodnienia, nawet o tym nie wiedząc. Dzięki spożywaniu większej ilości warzyw i owoców możemy znacznie zwiększyć poziom nawodnienia organizmu. Posiłki przygotowane według zasad diety witariańskiej są niskotłuszczowe, bezglutenowe i niskosolne, a do tego wysokoenergetyczne.

Reklama

Za twórcę diety opartej na spożywaniu jedynie surowych produktów uważa się szwajcarskiego lekarza Maximiliana Birchera-Bennera, pomysłodawcy musli.

Po tym, jak dzięki diecie składającej się jedynie z surowych jabłek udało mu się pokonać żółtaczkę, ten szwajcarski lekarz rozpoczął nowe obserwacje. Interesowało go, jak spożywanie jedynie surowych warzyw i owoców wpływa na zdrowie człowieka.

- W naturze wszystkie zwierzęta spożywają surowe produkty - zaznacza jeden z pionierów diety raw, T.C. Fry. - Jedynie ludzie poddają obróbce termicznej potrawy, które spożywają, i jako jedyni cierpią z tego powodu na różne dolegliwości. Wszystkie choroby cywilizacyjne, rak, choroby serca i cukrzyca, są bezpośrednio związane z konsumpcją gotowanej żywności - dodaje.

W ostatnim czasie wiele uwagi poświęcono diecie sokowej, która jest elementem diety surowej. Zastępowanie jednego czy dwóch posiłków wyciskanymi sokami warzywno-owocowymi jest doskonałym sposobem na jednorazowe spożycie większej porcji warzyw czy owoców.

Choć dieta raw bez wątpienia posiada liczne zalety i może przyczynić się nie tylko do spadku masy ciała, poprawy nastroju i energii, jak również zniwelowania dolegliwości skórnych - nie jest to plan żywieniowy, który można stosować przez długi czas.

Należy pamiętać o tym, że u osób, które odżywiają się w ten sposób, może dojść do niedoboru witamin z grupy B, wapnia, cynku, selenu. Długotrwała dieta raw może powodować mniejszą gęstość kości, zatrzymanie miesiączki, a nawet niedowagę. Kolejne badania do listy zagrożeń dodają zwiększone ryzyko erozji zębów.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy