Co zjeść w Budapeszcie? Leczo, gulasz, langosz
Budapeszt jest bez wątpienia pięknym miastem, słynącym nie tylko ze wspaniałych zabytków, ale i z wyśmienitej kuchni. Węgierska stolica ugości każdego przybysza niesamowitą symfonią niezapomnianych smaków, wyrazistych aromatów i barw. Leczo, gulasz, langosz - to sztandarowe specjały, obok których nie sposób przejść obojętnie. Przedstawiamy tajniki popisowych dań węgierskich kucharzy. Aż grzech nie spróbować w domu!
Słyszysz: gulasz, myślisz: Węgry? I słusznie - bowiem popularny węgierski pörkölt to duma narodowa tego kraju. Stanowi połączenie mięsa, cebuli i niejako symbolu Węgier - papryki. Przepis na potrawę został wymyślony przez pasterzy wypasających bydło. Dlatego posiłek pierwotnie określano gulyás, co w tłumaczeniu oznacza "pasterza". Początkowo gulasz składał się ze smażonych na słoninie mięsnych kawałków z dodatkiem posiekanej cebulki. Dopiero później recepturę urozmaicono o paprykę, jednocześnie zmieniając nazwę przepisu na dzisiejszy pörkölt - od węgierskiego słowa pergelt (przypieczony, przyrumieniony). Z czasem danie trafiło z ubogich pasterskich chat na węgierskie salony. Gulasz to także jeden z głównych punktów jadłospisu na każdym tamtejszym weselu. Znany i lubiany, głównie dzięki prostocie wykonania oraz temu, że można go przyrządzić w jednym garnku dla większej ilości osób.
Jednogrankowce do boju! Przepisy na smakowity węgierski gulasz można dwoić i troić. Z pewnością każdy znajdzie idealny dla siebie. Gulasz to nieskomplikowana potrawa, do której potrzebujesz jedynie kilku łatwo dostępnych składników oraz dłuższej chwili na przygotowanie. Jednak nie warto się tym martwić - gulasz to sposób na obiad, który gotuje się sam! Do przygotowania węgierskiego przysmaku przygotuj:
- 700 g wieprzowiny
- 1,5 szklanki gorącego bulionu
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki papryki ostrej w proszku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
W garnku z odrobiną oleju podsmaż na złoty kolor poszatkowaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę kawałki mięsa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem oraz podsmaż, co jakiś czas mieszając. Do obsmażonego mięsa wlej bulion, dołącz pomidory, pokrojoną paprykę i talarki marchewki. Nie zapomnij o przyprawach. Wsyp: majeranek, słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie, liść laurowy. Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i gotować gulasz pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 - 2,5 godziny. Bądź wytrwały! Danie możesz podawać w towarzystwie kwaśniej śmietany posypanej natką pietruszki, która złagodzi ostry smak. Będzie pysznie!
Gulasz znakomicie dogada się praktycznie z każdym rodzajem mięsa. Zazwyczaj wykorzystuje się do jego przyrządzenia wołową szynkę bądź łopatkę - to tak zwany węgierski Marhapörkölt. Często w potrawie odnaleźć można również kawałki wieprzowiny, baraniny albo delikatniejsze drobiowe mięso. W myśliwskiej wersji przepisu używa się też dziczyzny. Gulasz będzie wyśmienity zarówno w formie samodzielnego posiłku lub w połączeniu z kaszą, ziemniakami czy ryżem.
Innym, równie słynnym daniem pochodzącym z Węgier jest leczo. Nieco podobne do gulaszu, stanowi rodzaj potrawki warzywnej, skomponowanej z pomidorów oraz świeżej papryki z dodatkiem cebuli. Spolszczona wersja specjału zawiera zwykle kawałki kiełbasy. Częstym dodatkiem jest też cukinia czy bakłażan. Natomiast w klasycznym leczo nie ma miejsca na mięso. Warzywny sos stanowi bowiem na Węgrzech dodatek do potraw mięsnych oraz dań wegetariańskich na bazie ryżu lub ziemniaków.
Zagłębiając się w tajniki kuchni węgierskiej, nie sposób pominąć jeszcze jednej znakomitej przekąski. Receptura na słynne placki - langosze jest bez wątpienia przepisem wartym zapamiętania! Langosz to ciasto drożdżowe z gotowanymi, utłuczonymi ziemniakami. W jego skład wchodzi też mleko, cukier i szczypta soli. Masę formuje się na placki i smaży w głębokim oleju. Idealny langosz powinien być puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Na samą myśl aż ślinka cieknie! Przysmak ten nie obejdzie się też bez smacznych dodatków. Langosze jada się z czosnkiem albo masełkiem czosnkowym, oblane śmietaną, posypane startym serem, a nawet polane gulaszem. Placki w wydaniu węgierskim to prawdziwe niebo w gębie!
Jak głosi znane przysłowie: "Polak, Węgier, dwa bratanki". Od dzisiaj bądźmy nimi także w kuchni! Gulasz, leczo czy langosz to bez dwóch zdań obowiązkowe punkty każdej podróży do tego fascynującego kraju. Jednak węgierskie pyszności możesz już teraz przyrządzić samodzielnie. Gwarantujemy, że zachwytom nie będzie końca!