Detoks - wielkie porządki, cz. II

Szkodliwe substancje, których organizm nie zdążył usunąć z wydychanym powietrzem, moczem, potem i kałem, gromadzą się we wszystkich narządach i powoli je zatruwają. Dlatego warto co jakiś czas zafundować sobie - jak w myjni samochodowej - program kompleksowego czyszczenia; z myciem podwozia, kabiny i silnika...

Dzisiaj prezentujemy część drugą poradnika. Zacznijmy od przypomnienia, że w ciągu twojego życia przez jelito przechodzi kilkadziesiąt ton przetrawionego pokarmu. Jeśli kiedykolwiek widziałeś, jak wygląda rura kanalizacyjna (taka prosta, o dużym przekroju), potrafisz sobie wyobrazić, jak wyglądają zakamarki pokręconego jak domek ślimaka jelita. Zalegające w tej wewnętrznej rurze masy kałowe mogą się zbrylać i tworzyć tzw. kamień kałowy, którego waga u osób otyłych może dojść do kilku kilogramów.

Dla twardzieli - płukanie jelita

Reklama

Sposobem na gruntowne oczyszczenie jelita jest hydrokolonoterapia, czyli przepłukiwanie jelita dużą ilością wody. W trakcie zabiegu lekarz jedną rurką wtłacza do jelita ciepłą wodę, a drugą rurką ją odprowadza. Razem z wodą, z jelita są usuwane złogi, toksyny, bakterie chorobotwórcze i pasożyty. Zabieg trwa 30-45 minut.

Po zabiegu pacjent odczuwa przyjemną lekkość, a według zwolenników tej metody poprawia si´ wchłanianie składników odżywczych, odporność organizmu, znikają zaparcia i wzdęcia. Zanim zdecydujesz się na taki krok, skonsultuj się z lekarzem, do którego masz zaufanie, bo metoda ta ma wśród przedstawicieli medycyny konwencjonalnej zarówno zwolenników, jak i przeciwników.

Dla twardzieli - głodówka

Pomysł opiera się na założeniu, że organizm pozbawiony świeżych dostaw energii zacznie w końcu spalać zapasy, w tym również zapasy tłuszczu, w których gromadzą się toksyny. W trakcie spalania toksyny zostają uwolnione do krwi, a stamtąd przez przewód pokarmowy i skórę są wydalane. Podczas głodówki spada tempo metabolizmu a więc i produkcja toksycznych "resztek". Wysłany na przymusowy "urlop" układ pokarmowy stopniowo się oczyszcza, usuwając zbędne komórki.

Głodówka może trwać jeden, kilka, a nawet kilkadziesiąt dni. Jedno-dwudniowa nie jest niebezpieczna dla zdrowia, jeżeli tylko będziesz pił dużo niegazowanej wody mineralnej. Decyzję o głodówce podejmij po konsultacji z lekarzem (koniecznie!), bo jest to zabieg radykalny i ma wiele przeciwwskazań.

SIEDEM ZASAD GŁÓWNYCH "CZYSTEGO" JEDZENIA

1.Jadaj produkty jak najmniej przetworzone. Staraj się jadąc świeże produkty, mrożonki lub produkty suszone. Unikaj konserw.

2. Sprawdzaj etykiety na opakowaniach żywności i wybieraj produkty bez środków konserwujących i sztucznych barwników.

3. Zjadaj minimum 0,5 kg warzyw codziennie i 300 g owoców (bogate źródło antyoksydantów). Zawsze myj i obieraj ze skórki warzywa i owoce.

4. Wypijaj codziennie minimum 0,5 litra fermentowanych napojów mlecznych: kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego (zawierają bezcenne bakterie kwasu mlekowego, które regulują m.in. prac´ przewodu pokarmowego).

5. Pamiętaj o codziennej zielonej herbacie, która jest źródłem polifenoli.

6. Unikaj tłustego mięsa i serów, gdyż w tłuszczu zwierzęcym jest kumulowana największa ilość toksyn.

7. Nie używaj w kuchni aluminiowych naczyń.

10 DNI NA WYCZYSZCZENIE CAŁEGO ORGANIZMU

DZIEŃ 1-2 - warzywa + owoce

Owoce i warzywa to duży zastrzyk składników mineralnych, witamin C i E, beta karotenu i polifenoli. Związki te bardzo korzystnie wpływają na układ wewnętrznej "detoksykacji". Są bardzo dobrymi antyoksydantami, czyli substancjami unieszkodliwiającymi szkodliwe wolne rodniki tlenowe. Witamina E i beta karoten są konieczne do prawidłowej regeneracji tkanek organizmu. Odpowiadają za prawidłowy stan nabłonka dróg oddechowych i błon śluzowych.

Przez te 2 dni można jeść w dowolnej ilości warzywa gotowane i surowe oraz owoce. Na nie warto postawić: czerwona i żółta papryka, marchew, cebula, pomidory, kapusta, brokuły, kalafior. Mogą to być zupy warzywne, warzywa "na patelni" (gotowe mrożonki ze sklepu). Ponadto ważne jest spożywanie takich warzyw, jak soja, soczewica, cieciorka i fasola. Do sałatek owocowych dodaj oliwy z oliwek (1 łyżka dziennie). Z owoców są zalecane m.in. cytrusy, jabłka, winogrona, banany. Mogą to też być niewielkie ilości owoców suszonych. Dodatkowo zjadaj codziennie kilka orzechów, a pomiędzy posiłkami pij świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców.

DZIEŃ 3-4 - warzywa + owoce + jogurty

Jak w pierwszych dwóch dniach, tyle że dochodzą fermentowane napoje mleczne. Wypijaj 0,5 l kefiru, maślanki lub jogurtu, najlepiej w formie koktajli owocowych.

DZIEŃ 5-6 - warzywa +owoce + jogurty + zboża

Od 5. dnia do dotychczasowego menu dołączamy razowe produkty zbożowe bogate w błonnik: kaszę gryczaną, ryż dziki, makaron razowy, chleb pełnoziarnisty, gruboziarniste pieczywa, płatki owsiane i otręby.

DZIEŃ 7-9 - warzywa + owoce+ jogurty + zboża + nabiał

Jak wyżej, plus mleko, biały chudy ser i jajka.

OD 10. DNIA warzywa +owoce + jogurty + zboża + nabiał + mięso

Do dotychczasowej diety dołącz porcję ryby lub chudego mięsa.

DOBRY NAWYK

Twoja dieta powinna tak wyglądać już na stałe. Czyli jesz codziennie: 0,5 kg warzyw, 300 gramów owoców, pijesz 0,5 litra fermentowanych napojów mlecznych, zjadasz kilka porcji razowych produktów zbożowych i 1 porcję chudego mięsa lub ryby. Zalecane jest jedzenie ryb 2-3 razy w tygodniu. Ryby, szczególnie łosoś, makrela i tuńczyk, są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3, bezcenne dla organizmu. Również 2-3 razy w tygodniu zjadaj 1 jajko.

Men's Health
Dowiedz się więcej na temat: toksyny | organizm | porządki | owoce | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy