Fasola i inne warzywa strączkowe
(m.in. soja, ciecierzyca, jasiek, fasola szparagowa)Działanie: budowa mięśni, pomoc w spalaniu tłuszczu.Tajna broń: błonnik, białka, żelazo, kwas foliowy.Walczą przeciwko: otyłości, rakowi okrężnicy, chorobom serca, nadciśnieniu.Sojusznicy: soczewica, groch, hummus, edamame (soja warzywna).Wrogowie: purée z fasolki, które zawiera dużo tłuszczów nasyconych; pieczona fasola, która ma zbyt wiele cukru.
Niektórzy z nas mogą żywić niechęć do fasoli, bo wywołuje sensacje jelitowe w najmniej oczekiwanych momentach. Warto jednak zmienić swój negatywny stosunek do niej, ponieważ jest dobra dla serca.
Wszystkie rodzaje fasoli są ubogie w tłuszcz, a bogate w białko, błonnik i żelazo - mikroelement o kluczowym znaczeniu dla budowy mięśni. Jeśli zastąpisz posiłek, którego głównym składnikiem jest mięso, na danie z fasolą przynajmniej 2 - 3 razy w tygodniu, wyrzucisz ze swojej diety sporo tłuszczów nasyconych.