Ostre jedzenie wydłuża życie
Międzynarodowy zespół naukowców pod przewodnictwem badaczy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych przez siedem lat przyglądał się diecie 500 tysięcy ludzi i doszedł do bardzo ciekawych wniosków. Otóż ci, którzy spożywają częściej pikantne potrawy żyją dłużej i mają niższe ryzyko zgonu.
Międzynarodowy zespół naukowców pod przewodnictwem badaczy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych przez siedem lat przyglądał się diecie 500 tysięcy ludzi i doszedł do bardzo ciekawych wniosków. Otóż ci, którzy spożywają częściej pikantne potrawy żyją dłużej i mają niższe ryzyko zgonu.
Badania te wykazały wyraźną zależność - regularne spożywanie papryczek chilli (i innych ostrych potraw) przynajmniej raz w tygodniu mają o 10% niższe ryzyko zgonu od tych, którzy tego nie robią, natomiast ci, którzy na ostro żywią się 3-7 razy w tygodniu mają to ryzyko niższe o 14%. W badaniu wzięto pod uwagę wiek, sytuację socjo-ekonomiczną i inne czynniki, które mogły wpłynąć na ich wyniki.
Jako, że były to badania obserwacyjne to nie oznacza to wcale, że musimy nagle zacząć jeść pikantne potrawy - ale już wcześniej dowodzono wielu korzystnych efektów dla zdrowia jakie niesie kapsaicyna - związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chilli. Działa on jako przeciwutleniacz, zapobiega stanom zapalnym i wykazuje nawet działanie przeciwrakowe.
Wskazuje to zatme na konieczność przeprowadzenia dalszych badań nad tym ciekawym związkiem. Póki co nie zaszkodzi jednak dodać od czasu do czasu szczypty chilli do naszych potraw.
Źródło: