Męskie grillowanie: Wykwintna przekąska

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Tym razem przygotowaliśmy wykwintne grillowane przekąski.

Langusta
Langusta123RF/PICSEL
Langusty w basenie Morza Śródziemnego są przysmakiem
Langusty w basenie Morza Śródziemnego są przysmakiem123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. Tym razem proponujemy langusty. Jeśli ktoś z was wybrał się na południe Europy, w basen Morza Śródziemnego, to może skorzystać z dobrodziejstwa akwenu i wrzucić na ruszt świeże skorupiaki.

Składniki:

700 gramów langust

60 ml oliwy

łyżeczka soli

po pół łyżeczki: proszku czosnkowego, cebulowego, pieprzu cayenne, tymianku, bazylii, białego i czarnego pieprzu oraz oregano, lub gotową mieszankę przypraw, którą można na południu Europy kupić.

Przygotowanie:

Langusty obieramy ze skorupek i żyłek. Nadziewamy je wzdłuż na bambusowe patyczki, żeby się nie pozwijały w czasie pieczenia.

Posmarowane oliwą kładziemy na ruszcie.

Zioła i przyprawy mieszamy i posypujemy nimi langusty. Pieczemy na grillu przez 2-3 minuty na słabo rozgrzanych węglach. Podajemy wprost z rusztu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas