Męskie grillowanie: Wykwintna przekąska
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Tym razem przygotowaliśmy wykwintne grillowane przekąski.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. Tym razem proponujemy langusty. Jeśli ktoś z was wybrał się na południe Europy, w basen Morza Śródziemnego, to może skorzystać z dobrodziejstwa akwenu i wrzucić na ruszt świeże skorupiaki.
Składniki:
700 gramów langust
60 ml oliwy
łyżeczka soli
po pół łyżeczki: proszku czosnkowego, cebulowego, pieprzu cayenne, tymianku, bazylii, białego i czarnego pieprzu oraz oregano, lub gotową mieszankę przypraw, którą można na południu Europy kupić.
Przygotowanie:
Langusty obieramy ze skorupek i żyłek. Nadziewamy je wzdłuż na bambusowe patyczki, żeby się nie pozwijały w czasie pieczenia.
Posmarowane oliwą kładziemy na ruszcie.
Zioła i przyprawy mieszamy i posypujemy nimi langusty. Pieczemy na grillu przez 2-3 minuty na słabo rozgrzanych węglach. Podajemy wprost z rusztu.