Dieta bogata w brokuły sposobem na raka?
Związek chemiczny obecny w brokułach może nie tylko chronić przed powstawaniem nowotworów, ale również je leczyć.
Sulforafan znajduje się w warzywach, takich jak kapusta i kalafior, ale szczególnie dużo jego go w młodych kiełkach brokułów. Naukowcy z Texas A&M Health Science Center Insititute of Biosciences and Technology wykazali, że sulforafan może hamować wzrost komórek raka jelita grubego i prostaty. To niezwykle ważna wiadomość, bo zawierający sulforafan suplement diety znany jako BSE jest popularny w aptekach na całym świecie.
- Nie zaobserwowaliśmy żadnych poważnych zdarzeń niepożądanych u zdrowych osób, które spożywały pigułki BSE przez 7 dni. Niektórzy doświadczali tylko łagodnego dyskomfortu w jamie brzusznej - powiedział Praveen Rajendran, szef zespołu badawczego.
Niestety, nie wszystkie suplementy diety są tak skuteczne jak BSE.
- W naszym badaniu użyliśmy standaryzowanego ekstraktu z brokułów dostarczonego przez Johns Hopkins University. Ten suplement BSE jest stosowany w kilku innych badaniach klinicznych w całym kraju, ale nie jestem pewien czy podobne suplementy dostępne publicznie mają ten sam poziom składników aktywnych - powiedział Rajendran.
Badania kliniczne przeprowadzone na 28 ochotnikach w wieku powyżej 50 lat jedzących dużo warzyw bogatych w sulforafan, wykazały, że mieli oni podwyższony poziom ekspresji genu p16 niż osoby, które zażywały BSE. A czym jest p16? To gen supresorowy nowotworów, który chroni komórki przed szybkim wzrostem. W komórkach, w których p16 jest nieaktywny lub jego stężenie jest niewielkie, dochodzi do formacji guza nowotworowego.
Co ciekawe, podwyższony poziom genu p16 występował także u osób, które nie jadły warzyw bogatych w sulforafan codziennie. Substancja ta jest zazwyczaj usuwana z organizmu w czasie krótszym niż 24 godziny.
Naukowcy potwierdzili tym samym, że jedzenie warzyw zawierających sulforafan może zmieniać ekspresję genów organizmu i zwalczać wzrost guza.