Szkorbut powraca

W dawnych czasach piraci i odkrywcy cierpieli z powodu tajemniczej choroby, która powodowała ich powolną i bolesną śmierć. Teraz choroba ta powraca w najmniej spodziewanych miejscach.

Witaminy C jest wyjątkowo dużo w cytrusach, zatem właśnie je powinno się zażywać w przypadku niedoborów
Witaminy C jest wyjątkowo dużo w cytrusach, zatem właśnie je powinno się zażywać w przypadku niedoborów123RF/PICSEL

Szkorbut, bo o nim mowa, jest spowodowany brakiem witaminy C obecnej głównie w owocach i warzywach. Wczesne objawy choroby obejmują zmęczenie, nudności i bóle stawów, ale mogą pojawić się także siniaki, wypadanie włosów i wewnętrznych krwotoków. U dzieci szkorbut może powodować zahamowanie wzrostu. W najgorszych przypadkach szkorbut może doprowadzić do śmierci.

Uważa się, że w czasach piratów szkorbut był największą przyczyną zgonów na morzu - przed gwałtownymi burzami czy bitwami morskimi i innymi chorobami. Dzisiaj szkorbut występuje głównie w krajach rozwijających się, gdzie jest trudny dostęp do pożywienia. Powszechnie wiadomo, że szkorbut można stosunkowo łatwo wyleczyć poprzez przyjmowanie dużych dawek witaminy C.

Dziąsła po zaatakowaniu organizmu przez szkorbut. Fot.  United States Department of Health and Human Services,
Dziąsła po zaatakowaniu organizmu przez szkorbut. Fot. United States Department of Health and Human Services,materiały prasowe

Niestety, szkorbut powraca w Stanach Zjednoczonych. Zespół dr Erica Churchilla w ciągu ostatnich sześciu lat zdiagnozował 20-30 przypadków choroby. To zaskakująco dużo. Skąd się wzięły takie liczby?

- Wiele osób, które mają trudności w zdobyciu jedzenia, wybiera produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, o wysokiej kaloryczności. Jeżeli masz ograniczony budżet, to prędzej sięgniesz po hamburgera niż owoce i warzywa - powiedział Churchill.

Takie decyzje mogą właśnie skutkować wystąpieniem szkorbutu. Niestety, eksperci ostrzegają, że podobnych przypadków może być coraz więcej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas