Genom kakaowca rozpracowany

Dobre wieści dla wszystkich miłośników czekolady! Naukowcom udało się zsekwencjonować genom drzewa kakaowca.

Dobre wieści dla wszystkich miłośników czekolady! Naukowcom udało się zsekwencjonować genom drzewa kakaowca.

Dobre wieści dla wszystkich miłośników czekolady! Naukowcom udało się zsekwencjonować genom drzewa kakaowca.

W zasadzie to dobre wieści także dla farmerów zajmujących się hodowlą tych drzew. Międzynarodowy zespół badaczy zdołał bowiem zsekwencjonować i następnie złożyć DNA najszlachetniejszej odmiany tego krzewu - Theobroma cacao.

Obecnie oblicza się, że owoce z drzewa tego gatunku stanowią zaledwie 5% światowej produkcji kakao, ze względu na to, że farmerzy wolą hodować łatwiejsze w uprawie hybrydy, które jednak dostarczają kakao niższej jakości.

Reklama

Możliwe jednak, że dzięki nowemu odkryciu naukowcy będą w stanie stworzyć szczepy odporne na choroby i dające zarazem najwyższej jakości owoce i wszyscy będziemy mogli cieszyć się lepszą czekoladą.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy