Genom kakaowca rozpracowany
Dobre wieści dla wszystkich miłośników czekolady! Naukowcom udało się zsekwencjonować genom drzewa kakaowca.
Dobre wieści dla wszystkich miłośników czekolady! Naukowcom udało się zsekwencjonować genom drzewa kakaowca.
W zasadzie to dobre wieści także dla farmerów zajmujących się hodowlą tych drzew. Międzynarodowy zespół badaczy zdołał bowiem zsekwencjonować i następnie złożyć DNA najszlachetniejszej odmiany tego krzewu - Theobroma cacao.
Obecnie oblicza się, że owoce z drzewa tego gatunku stanowią zaledwie 5% światowej produkcji kakao, ze względu na to, że farmerzy wolą hodować łatwiejsze w uprawie hybrydy, które jednak dostarczają kakao niższej jakości.
Możliwe jednak, że dzięki nowemu odkryciu naukowcy będą w stanie stworzyć szczepy odporne na choroby i dające zarazem najwyższej jakości owoce i wszyscy będziemy mogli cieszyć się lepszą czekoladą.