Lodowce topnieją w zastraszającym tempie
Kordyliera Biała (Cordillera Blanca) to łańcuch górski w peruwiańskiej części Andów. Ostatnie glacjologiczne badania znajdującego się tam lodowca przynoszą zatrważające wyniki - topnieje on wręcz błyskawicznie i już niedługo tamtejsza ludność może zostać pozbawiona jedynego źródła wody pitnej.
Kordyliera Biała (Cordillera Blanca) to łańcuch górski w peruwiańskiej części Andów. Ostatnie glacjologiczne badania znajdującego się tam lodowca przynoszą zatrważające wyniki - topnieje on wręcz błyskawicznie i już niedługo tamtejsza ludność może zostać pozbawiona jedynego źródła wody pitnej.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu McGill, który opublikowano ostatnio w Journal of Glaciology pokazały, że lodowiec w Cordillera Blanca topi się tak szybko, że woda dla rdzennej ludności może skończyć się 20-30 lat wcześniej niż przewidywano do tej pory.
Lodowce te zasilające dział wód Rio Santo będą w stanie dostarczyć o 30% wody mniej niż miało to miejsce jeszcze chociażby w latach 30 XX wieku. W 1930 roku lodowiec Cordillera Blanca pokrywał powierzchnię 850 kilometrów kwadratowych. Dziś jest to 600 km2.
W kontekście całego globu organizacja World Glacier Monitoring Service zdradziła ostatnio, że 90% przebadanych lodowców na kuli ziemskiej traci masę (w samych Himalajach wskaźnik ten wynosi 75%). Oznacza to po prostu, że topnieją one.
Amerykańska rządowa agencja badawczaUnited States Geological Survey w swoim ostatnim raporcie stwierdza jasno - odpowiada za to wszystko globalne ocieplenie.
Źródło: